Αποχωρούν η «Λάθρα;» και εθελοντές από τον δημοτικό κήπο

Αποχωρούν από τον δημοτικό κήπο και διακόπτουν την διαχείριση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών, η επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λάθρα;» και οι εθελοντές του κήπου, διαμαρτυρόμενοι αφενός για την χαοτική κατάσταση που δημιουργείται και αφετέρου «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που στρώνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα ασαφή ως προς τη λειτουργία τους κέντρα hotspot».

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι στον ίδιο χώρο λειτουργούν και προσφέρουν υπηρεσίες ο δήμος Χίου κι άλλες εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και η ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, γεγονός που – μετά την αποχώρηση της «Λάθρα;» και των εθελοντών του κήπου, που είχαν το μεγάλο βάρος της 24ωρης λειτουργίας του χώρου – δημιουργεί μια σύγχυση για το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, έως ότου – φυσικά – δημιουργηθεί μόνιμος στεγασμένος χώρος προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους και αφού αναφέρονται σε όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του χώρου από τον Αύγουστο έως σήμερα, όπου 20.000 άνθρωποι βρήκαν πρόσκαιρο καταφύγιο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και την συγκλονιστική και ανιδιοτελή προσφορά της χιώτικης κοινωνίας, τονίζουν τα ακόλουθα:

«Ωστόσο, στη προσπάθειά μας αυτή οι ρόλοι αντιστράφηκαν, καθώς από την εθελοντική και αλληλέγγυα στάση βρεθήκαμε να υποκαθιστούμε την ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας και μάλιστα συχνά να εγκαλούμαστε για αυτό. Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα όριο και να γίνει σαφές ότι η παρουσία μας δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη που του αναλογεί.

Η εμπειρία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος μας έδειξε ότι μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες 400-500 προσφύγων καθημερινά. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει με τέτοιο τρόπο ο οποίος μας υποχρεώνει να λάβουμε αποφάσεις ευθύνης και σεβασμού προς τους πρόσφυγες.

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έθεσε το φυσικό όριο λειτουργίας του δημοτικού κήπου ως χώρου φιλοξενίας των προσφύγων. Υπό συνθήκες βροχής και κρύου η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, καθώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι πρόσφυγες θα κοιμούνται στην ύπαιθρο μέσα στο κρύο και θα τσαλαβουτάνε στις λάσπες.

Η γεωμετρική αύξηση την τελευταία εβδομάδα αφίξεων προσφύγων βρήκε απροετοίμαστη και πάλι την πολιτεία και δημιούργησε συνθήκες χάους στην λειτουργία της πόλης. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών είναι καταλυτική και οδηγός για τα όρια λειτουργίας του δημοτικού κήπου. Ο δημοτικός κήπος για εμάς έκλεισε εκ των πραγμάτων τον χρόνο λειτουργίας του. Οι προθέσεις και οι παροτρύνσεις τις τελευταίες ημέρες για αύξηση των σκηνών εντός του δημοτικού κήπου μας βρίσκουν αντίθετους, διότι δεν αναγνωρίζουν τόσο τα όρια της λειτουργίας της πόλης, όσο και τις ανάγκες των προσφύγων».

metanastes 020

Στην ίδια ανακοίνωση η «Λάθρα;» και οι εθελοντές του κήπου τονίζουν ακόμα ότι πλέον η φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών δεν μπορεί να γίνεται σε υπαίθριο χώρο «και σίγουρα η κάλυψη των αναγκών των προσφύγων δεν είναι δυνατό να στηρίζεται στην προσπάθεια των εθελοντών και την συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας ούτε εφαρμόζοντας σχέδια που δεν έχουν λάβει υπ΄ όψιν τις τοπικές ισορροπίες και την καθημερινότητα της πόλης».

Αναφέρουν, επίσης, ότι δέχονται πιέσεις για αύξηση του αριθμού των σκηνών μέσα στον δημοτικό κήπο, κάτι στο οποίο δηλώνουν την αντίθεσή τους, «καθώς πιστεύουμε ότι στο βαθμό που παραταθεί η λειτουργία του δημοτικού κήπου, ιδιαίτερα στη περίπτωση που αυξηθούν οι σκηνές εντός αυτού, θα ζήσουμε συνολικά ως νησί πλέον έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα και οι πρόσφυγες την κόλαση».

Δηλώνουν, τέλος, ότι μετά την αποχώρησή τους από τον δημοτικό κήπου «θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα και την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.