Άρον άρον προεκλογικές κορδέλες στο ημιτελές φράγμα Κόρης Γεφύρι στη Χίο

Μέσα στην αγωνία και στην σπουδή της να παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία έργο στη Χίο, δεν διστάζει – με τις πλάτες και την σύμπραξη της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – να θέσει σε εφαρμογή ευρύ πρόγραμμα υπό τον τίτλο «εγκαίνια παντού», αρχής γενομένης – αύριο Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 – από το πολύπαθο φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Το οποίο όχι μόνον δεν είναι λειτουργικό κι ένας θεός ξέρει αν και πότε θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, αλλά είναι και ημιτελές. Έναν μανδύα από μπετά έριξαν στην εσωτερική πλευρά του φράγματος, αναγκαία μεν, αλλά όχι αρκετά για να χαρακτηρισθεί το έργο ως ολοκληρωμένο.

Και δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ολοκληρωμένο, αφού η εργολαβία, προϋπολογισμού περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο συμβατικός χρόνος περαίωσής της είναι ο Ιούλιος 2023, ενώ ουδείς προσώρας γνωρίζει αν θα δοθεί παράταση ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση:

1. Το έργο είναι ημιτελές κατασκευαστικά, αφού δεν έχει δοθεί από τον κύριο του έργου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντολή να σφραγισθεί η εκτροπή του νερού που αυτή τη στιγμή φεύγει εκτός φράγματος και ουδείς γνωρίζει πότε αυτή θα δοθεί.

Ως συνέχεια τούτου, δηλαδή της σφράγισης, θα τοποθετηθούν τα θυροφράγματα και το δίκτυο οργάνων για την καταγραφή της συμπεριφοράς του φράγματος. Ο εξοπλισμός αυτός ακόμα δεν έχει φτάσει στη Χίο.

Για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο έως τριών μηνών, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

2. Το έργο από την στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή του και η διαδικασία ελέγχου και συμπεριφοράς του δεν είναι λειτουργικό, κάτι που θα αρχίσει να ελέγχεται από το προσεχές υδρολογικό έτος, αν και εφόσον βρέξει και μάλιστα αρκετά και αρχίσει το φράγμα να μαζεύει νερό.

Συνεχείς μετρήσεις του δικτύου οργάνων και με την σταδιακή πλήρωση του φράγματος, θα καταδείξουν την συμπεριφορά του κι επειδή όλοι είμαστε υποψιασμένοι από την πολυετή περιπέτεια του έργου οι έλεγχοι θα είναι διπλοί και τριπλοί, ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του. Κάτι που, βεβαίως, όλοι εύχονται και ελπίζουν. Με το ακραίο και απευκταίο σενάριο το φράγμα να αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλές και ουδέποτε να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία, να μην είναι θεωρητικό, αλλά τεχνικά πιθανό.

Παρά ταύτα, κυβέρνηση και περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τρέχουν για την αυριανή φιέστα, προσδοκώντας ότι μπορούν να εξαπατήσουν τους πολίτες της Χίου εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι σημερινή (Τετάρτη 26 Απριλίου 2023) και δείχνει συνεργείο να εκτελεί εργασίες μόνωσης στον μανδύα του φράγματος