Αθωώθηκαν ομόφωνα, στην Μυτιλήνη, οι 16 ακτιβιστές της ERCI

Το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία των 16 μελών και εθελοντών της ΜΚΟ ERCI, που έχει διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες, στις ακτές της Λέσβου, την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης και σύρονταν επί μακρόν για κατηγορίες που αφορούσαν κατασκοπεία και διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών, σε βαθμό κακουργήματος.

Στο σύνολο τους οι 16 κατηγορήθηκαν το 2018 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια. Στην πορεία, το κατηγορητήριο άλλαξε με την κατασκοπία σε βαθμό πλημμελήματος να εκδικάζεται σήμερα και να αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα έδρας για την απαλλαγή των κατηγορουμένων και για τα δύο αδικήματα, της κατασκοπείας και παροχής πληροφοριών για τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να τις αποδεικνύουν και τους αθώωσε ομόφωνα, αφού για ακόμα μία φορά αναδείχτηκε ο υπερβάλλων ζήλος των διωκτικών αρχών που θέλησαν μέσω μιας έωλης δικογραφίας να καταδείξουν τη χρήση εργαλείων διάσωσης, όπως ασυρμάτων, διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας, και την κατοχή μέσων διόπτευσης, όπως τα κιάλια, σε κατασκοπευτικά εργαλεία.

Οι δικαστές απόρησαν σε αρκετά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας για τους λόγους που κατηγορήθηκαν οι συγκεκριμένοι 16, με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες κατηγορητηρίου που χαρακτηρίστηκε πολλάκις σαθρό, ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό.

«Είμαστε αθώοι και μαζί με μας, αθώοι είναι και οι χιλιάδες εθελοντές που πέρασαν από τα νησιά σώζοντας ανθρώπινες ζωές», δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο αθωωθείς Νάσος Καρακίτσος, πρώην επιχειρησιακός διευθυντής της ERCI, ο οποίος προφυλακίστηκε επί 3,5 σχεδόν μήνες και αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.

Πριν τη σημερινή αίσια κατάληξη, η δίκη είχε περάσει από 1000 κύματα, με την προφυλάκιση αρχικά τεσσάρων μελών της ΜΚΟ και στη συνέχεια την ακύρωση της όλης διαδικασίας, για να επανέλθει στην ίδια αίθουσα, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτή σχετική εισαγγελική έφεση. Είχε προηγηθεί και η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου, το οποίο έστειλε την υπόθεση στο εφετείο, όταν διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους αρχικά 24 κατηγορούμενους ήταν κι ένας δικηγόρος στο επάγγελμα.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR