Αυτή είναι η ομόφωνη έγκριση του ΚΑΣ στα σχέδια Μηταράκη για το Θόλος (έγγραφο)

Ομόφωνα εγκρίθηκε το αίτημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο (ΚΑΣ) για την δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών, χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων, στην θέση «Άκρα Παχύ», στην περιοχή Θόλος της Χίου.

Στην ομόφωνη γνωμοδότησή του το ΚΑΣ, που συνεδρίασε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη ούτε κατ΄ ελάχιστον τις ανησυχίες και ενστάσεις της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές δεν συνάδουν και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, όπου βρίσκεται η έκταση των περίπου 141 στρεμμάτων για την δημιουργία της δομής.

Το μόνο που κάνει το ΚΑΣ είναι να θέσει τους συνήθεις τυπικούς όρους κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής της δομής και συγκεκριμένα:

1. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες να πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών, αυτές θα διακοπούν αμέσως προκειμένου να διεξαχθεί ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η συνέχεια του έργου.

2. Η δαπάνη ενδεχόμενης ανασκαφής και έρευνας – συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής του απαραίτητου προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί καθ’ υπόδειξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για την επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών, θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002.

3. Να περιοριστεί η χρήση των εκρηκτικών, η οποία απαιτείται λόγω του βραχώδους υποβάθρου, στην απολύτως απαραίτητη.

4. Για εργασίες που τυχόν απαιτηθούν επί της ακτογραμμής, να ζητηθεί η γνώμη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

5. Οι υποδομές να απομακρυνθούν όταν εκλείψει η ανάγκη εγκατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4375/2016 (ΦΕΚ 51/Α/2016) και να καταβληθεί προσπάθεια αποκατάστασης του τοπίου.

Η ομόφωνη γνωμοδότηση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου

tholos_kas1

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια