Χαριστική βολή από την πρωινή μπόρα στην μαστιχοπαραγωγή

Την χαριστική βολή φαίνεται να δέχεται η παραγωγή μαστίχας σε πολλά χωριά της Νότιας Χίου από την ισχυρή μπόρα που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής, 26 Αυγούστου 2022, έρχοντας να συμπληρώσει τις ζημιές των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στον astraparis.gr, ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν υποστεί τα μαστίχια στα χωριά Νένητα, Βουνό, Φλάτσια, Κοινή, ενώ σε εξέλιξη είναι οι βροχές στην περιοχή της Καλλιμασιάς.

Όσοι μαστιχοπαραγωγοί είχαν προλάβει τις προηγούμενες ημέρες πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων να μαζέψουν την παραγωγή που ήταν στα χωράφια είναι σε καλύτερη μοίρα, χάνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων τα ψιλά μαστίχια που είχαν μείνει στα δέντρα. Όσοι είτε δεν είχαν ξεκινήσει την συγκομιδή, είτε είχαν μόλις αρχίσει παθαίνουν κυριολεκτικά ολοκληρωτική καταστροφή.

Επιπλέον, αν οι ζημιές είναι μεγάλες και έχουν παρασυρθεί τα ασπροχώματα από τους σκίνους θα χρειαστεί, για όσους έχουν προγραμματίσει ένα ή δύο ακόμα κέντους, να ξαναστρώσουν τα τραπέζια με νέο ασπρόχωμα.