Χωρίς αγροτικό γιατρό ως τον Μάιο, 6 χωριά της Νότιας Χίου

Μέσα στο καταχείμωνο και με την πανδημία εν πλήρη εξέλιξη, 6 χωριά της νότιας Χίου, τα Νένητα, ο Καταρράκτης, η Παγίδα, το Βουνό, τα Φλάτσια, η Κοινή με συνολικό πληθυσμό τουλάχιστον 2000 κατοίκους, στερούνται αγροτικού γιατρού εδώ και δυο μήνες και θα κάνουν να δουν γιατρό τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο!

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ο αγροτικός γιατρός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και που είχε πάρει τη θέση μέσω της προκήρυξης, παραιτήθηκε. Η θέση έμεινε… ορφανή και θα παραμείνει έτσι μέχρις ότου προκηρυχθεί εκ νέου και βρεθεί άλλος γιατρός να καλύψει το κενό.

Με δεδομένο τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω πανδημίας, γιατρός δεν θα φανεί στα παραπάνω χωριά πριν τον Μάιο.

Οι κάτοικοι, πολλοί εκ των οποίων είναι σε μεγάλη ηλικία και γι αυτούς είναι αναγκαία η συχνή συνταγογράφηση βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού με τις μικρές συντάξεις τους πρέπει συχνά να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς για τα φάρμακα τους.

Παλαιότερα σε τέτοιες περιπτώσεις συνέδραμε με γιατρούς το Κέντρο υγείας Πυργίου, όμως και αυτό αυτή την περίοδο είναι με μειωμένο προσωπικό κια αντοστρόφως ανάλογα αυξημένο έργο πολύ δε περισσότερο αν λειτουργήσει προσεχώς και ως εμβολιαστικό κέντρο.

“Λειτουργούμε κι εμείς οριακά. Μας λείπουν δυο άτομα και δύσκολα μπορούμε να ανταποκριθούμε κι εμείς στις ανάγκες που υπάρχουν στο κέντρο υγείας. Παλαιότερα σε τέτοιες περιπτώσεις “βοηθούσαμε” την κατάσταση μέχρι να καλυφθεί η θέση και δεν φαίνονταν τόσο μεγάλα κενά. Πλέον όμως με τόσο λίγο προσωπικό οι ελλείψεις φαίνονται” σημειώνει ο διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Πυργίου ιατρός κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συνδράμει στα παραπάνω χωριά ο αγροτικός γιατρός που θα καλύψει το ιατρείο της Καλλιμασιάς που ήδη έχει παρουσιαστεί στο Σκυλίτσειο κι αναμένεται να αναλάβει στις 10-12 Φεβρουαρίου του 2021.

Το πρόβλημα βέβαια δεν θα λυθεί ,θα υπάρξει καταμερισμός του, θα προσπαθήσουν και πάλι με αλχημείες να λυθεί το πρόβλημα, ένα πρόβληαμ που όσο δεν δίνονται σημαντικα΄κίνητρα για τους αγροτικούς γιατρούς στα νησιά μας θα συνεχίσει να υπάρχει.

Εμβολιαστικό κέντρο χωρίς προσωπικό

Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε παράλληλα ότι αν προχωρίσει ο σχεδιασμός της επιτροπής εμβολιασμού για τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο υγείας πυργίου τα προβλήματα από την ανεπάρκεια προχωπικού θα γίνουν ακόμη πιο έντονα για όλους τους κατοίκους των μαστιχοχωρίων. “Εδώ έχουμε δυο ιατρεία, το ένα από τα οποία δεν θα λειτουργεί αν γίνει το εμβολιαστικό κέντρο οπότε οι συνταγογραφήσεις, εξετάσεις κ.λπ που γίνονται στους ασθενείς θα πέσουν στο μισό. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι ανθρωπίνως αδλυνατο με το ίδιος προσωπικό να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στον εμβολιασμό”, δληλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας.

Αποχή από τα τεστ

Μηδαμινή προσέλευση των πολιτών για την πραγματοποίηση των τεστ καταγράφει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Στο κέντρο υγείας Πυργίου υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν οι πολίτες σε δωρεάν τεστ για covid 19, αλλά το τελευταίο διάστημα ειδικά η προσέλευση είναι κατώτερη του επιθυμητού.