Χωρίς «δωράκια» ο Τσίπρας στην Μυτιλήνη

Με την απαντοχή για «δωράκι» την νέα εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα έμειναν όσοι τις προηγούμενες ημέρες διέδιδαν συστηματικά και υπογείως για μια τέτοια εξαγγελία.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, 3 Μαΐου 2018, στην Μυτιλήνη, στο κλείσιμο του περιφερειακού συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο ουδεμία σχετική αναφορά έκανε για τον ΦΠΑ, ενώ – αντιθέτως – μίλησε για την φορολογική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αναφέροντας το περίφημο mail Χαρδούβελη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην νησιωτικότητα και εξήγγειλε ότι η ρήτρα της νησιωτικότητας θα μπαίνει στο εξής σε κάθε νομοσχέδιο, ενώ επανέλαβε τα της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, με την πρόσθετη εξαγγελία ότι θα ενταχθεί σε αυτό και η μεταφορά των καυσίμων.

Κατά τα λοιπά, ουσιαστικά συνόψισε τις εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου αναφερόμενος σε έργα και μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στους πόρους που θα διατεθούν, στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς και στην κινητοποίηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας του Βορείου Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και μάλιστα από το θέμα αυτό άρχισε την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα νησιά έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, παραδέχθηκε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου.

Κατήγγειλε, τέλος, την δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες από ακροδεξιούς στην πλατεία Σαπφούς, στην Μυτιλήνη, τονίζοντας ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.