Δεν μειώνεται η σύνταξη για εισόδημα έως 10.000 € από αγροτική δραστηριότητα

Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που προώθησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020,  δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Επίσης, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ρύθμιση για την διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις προχώρησε ο

Συγκεκριμένα, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των μετακλητών εργατών γης, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

«Με την προσθήκη της συγκεκριμένης ρύθμισης διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που είχαν ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.