Διευκρινίσεις του Ιατρικού Συλλόγου Χίου για τα ψυχοφάρμακα στην ΒΙΑΛ

Διευκρινίσεις με τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και μεταναστών από τις άθλιες συνθήκες στην ΒΙΑΛ παρέχει με απάντησή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου στο δημοσίευμα του astraparis.gr, με τίτλο «Η αθλιότητα της ΒΙΑΛ τους σπρώχνει στα ψυχοφάρμακα» της 9.12.2017 και το οποίο ήταν αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα BuzzFeed News.

Αναλυτικά, η απάντηση έχει ως ακολούθως:

«Σε απάντηση δημοσιεύματος του astraparis.gr για το ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) της ΒΙΑΛ ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου διευκρινίζει :

  • Οι άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) της ΒΙΑΛ είναι δυστυχώς κάτι δεδομένο.
  • Οι συνθήκες διαβίωσης αυτές έχουν κατά γενική ομολογία επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων – μεταναστών.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν παρουσιάζει μείζονα ψυχοπαθολογία αλλά δικαιολογημένες αντιδράσεις λόγω κοινωνικών προβλημάτων και γεωγραφικού περιορισμού.
  • Το Lyrica (πρεγκαμπαλίνη) αποτελεί ένα φάρμακο ευρέως συνταγογραφούμενο από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων και δεν εντάσσεται στον Ν. 1729/87 περί ναρκωτικών ουσιών, επομένως η προμήθειά του μπορεί να γίνει χωρίς τους αντίστοιχους περιορισμούς.
  • Η σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που έχει συσταθεί στον εκάστοτε ασθενή δεν αποτελεί ευθύνη του ιατρού που την συνέστησε και συνταγογράφησε.

Η εκπαίδευση των ψυχολόγων δεν περιλαμβάνει την φαρμακολογία, επομένως δεν δύνανται να συνταγογραφήσουν και να παρέμβουν σε θεραπείες που έχουν συσταθεί από ιατρούς».