Διευρύνονται οι αντιδράσεις για τα πειραματικά – πρότυπα σχολεία στη Χίο

Διευρύνονται οι αντιδράσεις για την μετατροπή σε πειραματικό του 8ου δημοτικού σχολείου Χίου, καθώς και σε πρότυπο του 3ου ΓΕΛ, με αποφάσεις των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, αποφάσεις που στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η εκτελεστική γραμματεία του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας για την παραπάνω απόφαση στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Απριλίου 2021, έξω από τα γραφεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου.

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα ακόλουθα στην ανακοίνωσή της:

«Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να είναι χαμένοι στην τηλεκπαίδευση, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα εφαρμόζουν τον νόμο 4692/2020 με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» και «καλούν» τους συλλόγους διδασκόντων όλων των δημοτικών της χώρας, να αποφασίσουν αν θέλουν το σχολείο τους να χαρακτηριστεί σαν «πρότυπο» ή «πειραματικό». Ετσιθελικά στη Χίο επελέγησαν το 8ο δημοτικό σχολείο και το 3ο ΓΕΛ, με αποφάσεις των αντίστοιχων διευθυντών εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια γενίκευσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφοροποίηση, η πολυκατηγοριοποίηση, η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού.

Τον επιταχυντή της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στη Χίο, ανέλαβε να τον παίξει ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης , ο οποίος, παρά και ενάντια στην εκφρασμένη θέληση του συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή του 8ου δημοτικού σχολείου , που αρνήθηκαν εγγράφως την μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό, εκείνος συνεχίζει να το προτείνει.

Προσπαθεί να επιβάλλει με αυταρχισμό την κυβερνητική πολιτική, αποκλείοντας με διάφορες σαθρές δικαιολογίες τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και επιτιθέμενος με σκαιό τρόπο σε παριστάμενο συνδικαλιστή, “εσύ ακόμη δεν βγήκες από το αυγό για να μου υψώνεις την φωνή” του είπε, από προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με το σύλλογο διδασκόντων, γυρίζοντας την πλάτη στις αποφάσεις της ΔΟΕ , που τους καλεί ως μέλη της, να μην πάνε κόντρα στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των συναδέλφων, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν ξένο σώμα για τους εκπαιδευτικούς.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας αμφότεροι την παιδαγωγική που υπηρετούν οι ίδιοι και η κυβέρνηση που τους τοποθέτησε σε αυτές τις θέσεις .

Την «παιδαγωγική» του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και του γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων διδασκόντων.

Αναρωτιόμαστε τι σόι «πειραματικά» θα στήσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει απερίφραστα τη στάση του διευθυντή Α/μιας εκπαίδευσης Χίου, καθώς και του διευθυντή Β/μιας εκπαίδευσης και υπενθυμίζει ότι στα πειραματικά /πρότυπα σχολεία ανάμεσα σε πολλά ισχύουν και τα παρακάτω βασικά, για να γνωρίζουν όλοι/ες τι προωθούν οι επιμελείς ανά την επικράτεια διευθυντές εκπαίδευσης είτε της Α/μιας είτε της Β/μιας στο όνομα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

  • Όλοι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας  χάνουν την οργανική τους θέση (άρθρο 19 παρ.15 του Ν.4692/2021).Οι εκπαιδευτικοί στα  πρότυπα – πειραματικά  σχολεία θα τοποθετούνται όχι με οργανική θέση αλλά επί θητεία.  
  • Αποδέχονται την ατομική αξιολόγησή τους και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που απερρίφθη από τον κλάδο κατά 90% και βάλε.
  • Τα σχολεία αυτά θα διοικούνται από μια ειδική, πανίσχυρη διοικούσα επιτροπή (ΔΕΠΠΣ) ή ΔΕΠΠΣ που διορίζεται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο, μεριμνά «για την προσέλκυση δωρεών, χορηγών και κάθε είδους παροχών» και χρηματοδοτήσεων.
  • Χάνεται η έννοια του σχολείου της γειτονιάς. Η επιλογή των μαθητών δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας αλλά με κλήρωση.  Στα σχολεία που θα γίνουν πρότυπα – πειραματικά επομένως καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής τους, χάνοντας την χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό του κάθε σχολείου. Γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες, με τις όποιες συνέπειες στην ψυχολογία των μετακινούμενων μαθητών, στην εκπαιδευτική τους διαδικασία, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.
  • Διδακτικό ωράριο σε αμφισβήτηση. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της ΔΕΠΠΣ, μπορεί να τροποποιείται το διδακτικό ωράριο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Π.Σ. και ΠΕΙΡΣ (παράγραφος 23 του Άρθρου 19).
  • Τέλος, για τα σχολεία αυτά θεσμοθετείται η προσέλκυση χορηγών (άρθρο 23), η συμμετοχή του δήμου, του συλλόγου γονέων, συλλόγων αποφοίτων, αλλά και εξωσχολικών «προσωπικοτήτων» μέσω του συμβούλιου στήριξης του σχολείου (Άρθρο 22).

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να μην αφήσουν να περάσουν οι αυταρχικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και των διοικητικών οργάνων της.

Καλεί του γονείς και του 8ου δημοτικού, του 3ου ΓΕΛ και όλων των σχολείων να αντιδράσουν και να απαιτήσουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, καθώς και την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου όλων των παιδιών ανεξαιρέτως, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, την φυλή, το χρώμα και την θρησκεία.

Να μην αφήσουν στις πλάτες των παιδιών και των μαθητών τους να εφαρμοστούν τα πειράματα του σχολείου της αγοράς και του ανταγωνισμού, του σχολείου των πληβείων και των πατρικίων και με την βούλα».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

«Στις 22.3.2021 σας είχαμε κοινοποιήσει (αρ. πρωτ. 297) την απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τα πειραματικά σχολεία, όπου μεταξύ άλλων καλούσαμε τους συναδέλφους να μην εμπλακούν στην διαδικασία αποδοχής της μετατροπής του σχολείου τους σε πειραματικό για λόγους που αναφέρονται μέσα στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΟΕ και ο Σύλλογός μας καλούσε επίσης και τους/τις διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης να μην προβούν σε ενέργειες επιβολής του χαρακτηρισμού των σχολικών μονάδων ως πειραματικές καθώς δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στο να πράξουν κάτι τέτοιο και θα συναντήσουν απέναντί τους την οργανωμένη και σκληρή απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης Π.Ε. Χίου, αφού δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τα σχολεία, αποφάσισε με το «έτσι θέλω» να προτείνει στην ΠΔΕ Βορείου Αιγαίου (άρα και στο υπουργείο Παιδείας) την μετατροπή του 8ου Δ.Σ. Χίου σε πειραματικό παρά την ομόφωνη αντίθεση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με την επέκταση των πειραματικών θέλει να πολλαπλασιάσει τα σχολεία που θα υλοποιούν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, την εφαρμογή της αξιολόγησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφού οι εκπαιδευτικοί χάνουν τις οργανικές θέσεις τους και εργάζονται με θητεία, ενώ αξιολογούνται και με βάση τις επιδόσεις τους μένουν ή «αποχωρούν» από το σχολείο!

Η επιλογή των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά δε θα γίνεται σύμφωνα με την διεύθυνση κατοικίας τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά με κλήρωση, κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλα τα πειραματικά σχολεία. Καταργούνται, επομένως, τα γεωγραφικά όρια των σχολικών μονάδων, χάνεται η χωροθέτησή τους ως προς το μαθητικό δυναμικό και γίνεται ανακατανομή των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες.

Ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί που έχουν προσφέρει χρόνια στο 8ο Δ.Σ. Χίου, χάνουν τις οργανικές τους και ίσως αναγκαστούν να αποσπαστούν σε άλλο σχολείο!

Συγχαίρουμε την αγωνιστική τη στάση του συλλόγου διδασκόντων του 8ου Δ.Σ. Χίου. Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου στέκεται δίπλα τους και θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση της δημοκρατικής τους απόφασης!

Τονίζουμε εδώ ότι ο διευθυντής εκπαίδευσης με βάση την εγκύκλιο, δύναται να προτείνει σχολείο για μετατροπή σε πειραματικό, δεν υποχρεώνεται! Όμως ο διευθυντής εκπαίδευσης Π.Ε. Χίου, αγνοώντας επιδεικτικά την ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του 8ου Δ.Σ., προχώρησε σε εντέλλεσθε και χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και:

⦁ Καλεί τον διευθυντή Π.Ε. Χίου να αποσύρει την πρόταση του 8ου ΔΣ Χίου για τη μετατροπή το σε πειραματικό.

⦁ Καλεί τον διευθυντή Π.Ε. Χίου να μην προτείνει κανένα άλλο σχολείο της Π.Ε. Χίου για μετατροπή σε πειραματικό. Τον καλούμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστεί τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της Π.Ε. Χίου, των οποίων και προΐσταται».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια