Δικαστική εμπλοκή – Πνέει τα λοίσθια ο διαγωνισμός καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

Δεν εξηγείται διαφορετικά, φαίνεται να έχουν… συνωμοτήσει οι πάντες στον διαγωνισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, με αποτέλεσμα ακόμα μία φορά να βρίσκεται όχι απλά μπροστά σε αδιέξοδο, αλλά σε δικαστικές εμπλοκές με μη ορατό το αποτέλεσμα, αλλά και τον χρόνο απεμπλοκής του.

Η τελευταία εμπλοκή αφορούσε την προσφυγή δύο εταιρειών, της ΑΝΟΔΙΚΗ SERVICES ΕΠΕ και IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε. στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων / ΕΑΑΔΗΣΥ (πρώην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών /ΑΕΠΠ) κατά της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου Χίου του νοσοκομείου Χίου.

Με την απόφασή του αυτή είχε πετάξει έξω από τον διαγωνισμό, επικαλούμενοι μη συμμόρφωση με τους όρους του, τις τρεις από τις τέσσερις συνολικά εταιρείες που είχαν καταθέσει τις προσφορές τους. Έτσι, μοναδική διεκδικήτρια των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ για μία διετία απέμεινε η εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε., η οποία και παρέχει ήδη τις υπηρεσίες καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου με διαδοχικές απευθείας αναθέσεις από την 1.1.2021 έως τις 14.1.2023, με ένα συνολικό πακέτο της τάξης των 942.744,91 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Απερρίφθησαν οι προσφυγές από την ΕΑΑΔΗΣΥ, στο εφετείο η συνέχεια

Η ΕΑΑΔΗΣΥ (πρώην ΑΕΠΠ) στις 2 Νοεμβρίου 2022 κοινοποίησε την απόφασή της, με την οποία απορρίπτει τις προσφυγές των δύο εταιρειών, απόφαση η οποία έχει κοινοποιηθεί και στο νοσοκομείο Χίου. Κατά της απορριπτικής αυτής απόφασης μία τουλάχιστον από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του astraparis.gr, έχει ασκήσει έφεση στο διοικητικό εφετείο.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πρώτον την αναστολή κάθε περαιτέρω προόδου του διαγωνισμού έως ότου εκδικασθεί η έφεση και εκδοθεί η σχετική απόφαση, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως δε και έναν ολόκληρο χρόνο και δεύτερον το άνοιγμα νέου κύκλου απευθείας αναθέσεων και συνέχισης της σπατάλης του δημοσίου χρήματος.

Καλά κρατεί το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων και της σπατάλης

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου φαίνεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας και μετά την 14η Ιανουαρίου 2023, οπότε και λήγει η τελευταία απευθείας ανάθεση στην ΓΕΝ-ΚΑ.

Ο astraparis.gr απευθύνθηκε στην κα Ελένη Κανταράκη και ζήτησε την δική της εκδοχή για τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα για το τι προτίθεται να κάνει. Αναλυτικά, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που της απευθύναμε την περασμένη Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, έχει ως εξής:

Προς την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ μας, η ΑΕΠΠ έχει απορρίψει τις προσφυγές των εταιρειών κατά του διαγωνισμού για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας στο νοσοκομείο Χίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ έχει κατατεθεί προσφυγή στο διοικητικό εφετείο από τουλάχιστον μία ενδιαφερόμενη εταιρεία. Τούτο αναπόφευκτα σημαίνει νέα αναστολή προόδου του διαγωνισμού για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ίσως και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Προ αυτού του ενδεχομένου τι προτίθεται να πράξει η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου, με το δεδομένο ότι στις 14 Ιανουαρίου 2023 λήγει η τελευταία απευθείας ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών στη εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε., ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η καθαριότητα στο νοσοκομείο Χίου;

Επίσης, υπάρχει περίπτωση επαναφοράς των εργαζομένων ΣΟΧ στην διαδικασία των υπηρεσιών καθαριότητας, αν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να παρατείνει με νομοθετική ρύθμιση αυτήν την δυνατότητα;

Και η μη απάντηση από το γραφείο της κας Κανταράκη

Λίγο πριν τις 14:30 σήμερα Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022, λάβαμε το ακόλουθο απαντητικό μήνυμα:

Καλησπέρα σας,

Σας ενημερώνουμε ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, θα ενημερωθείτε και εσείς, ανάλογα με την εξέλιξη στο θέμα.

Με εκτίμηση
Γρ. Διοικήτριας Γ.Ν.Χίου “Σκυλίτσειο”

Σημείωση συντάκτη: Καθίσταται προφανές από την ανωτέρω μη απάντηση ότι για την κα Κανταράκη δεν υπάρχει θέμα, για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί και μάλιστα άμεσα η χιακή κοινωνία. Και πως τα εύλογα ερωτήματα του Τύπου θα κρίνει η ίδια αν χρήζουν ή όχι απαντήσεων. Ουδεμία έκπληξη, για το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης.