Δικαστικό «φρένο» στις νέες απολύσεις Μηταράκη

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Φρένο στην απόλυση άλλων δύο από τους 17 συμβασιούχους της υπηρεσίας Ασύλου την περασμένη άνοιξη βάζει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Πρόκειται για δύο εργαζόμενες που είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά συνάντησαν την επίμονη και δυσεξήγητη άρνηση διοικητικών υπαλλήλων της υπηρεσίας Ασύλου να υπογράψουν τη σύμβαση.

Με την απόφαση 88/2021 στις 11 Ιανουαρίου το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενες και υποχρεώνει το υπουργείο να τις προσλάβει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται να έχει εκδικαστεί η αγωγή που έχουν καταθέσει. Υποχρεώνει επίσης το υπουργείο να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τον Μάρτιο όπως και τα δικαστικά έξοδα. Σε περίπτωση άρνησης του υπουργείου να συμμορφωθεί στην εντολή πρόσληψης, το δικαστήριο ορίζει πρόστιμο 100 ευρώ την ημέρα για κάθε εργαζόμενη.

Η απόφαση, έστω και καθυστερημένη, στέλνει άλλο ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των συμβασιούχων της υπηρεσίας Ασύλου και εκθέτει εκ νέου τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και τις ενέργειες προϊσταμένων της υπηρεσίας, ενισχύοντας τις έντονες υποψίες ότι δεν δίστασαν να αυθαιρετήσουν κατασκευάζοντας αποφάσεις που περιφρονούν επιδεικτικά τον νόμο, προκειμένου να τιμωρήσουν με απόλυση κάποιους από τους παλιότερους και πιο έμπειρους εργαζομένους που είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου Συμβασιούχων, διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και είχαν εκφραστεί κριτικά απέναντι στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των τελευταίων ετών.

Ανιση αντιμετώπιση

Τα περιστατικά δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν έντονα για τις πρακτικές που ακολουθεί το λεγόμενο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης και μάλιστα η υπηρεσία Ασύλου. Αν αυτή είναι η αντιμετώπιση Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτονται συνδικαλιστικά, δικαιούται να υποθέσει ο καθένας τα χειρότερα για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η υπηρεσία σε υπηκόους τρίτων χωρών που ζητούν προστασία στη χώρα μας.

Οπως έκανε δεκτό το δικαστήριο, στις 27 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν οι πίνακες των επιτυχόντων σε προκήρυξη της υπηρεσίας Ασύλου μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ χωρίς εξετάσεις για σύμβαση εργασίας ενός έτους. Οι δύο εργαζόμενες, που εργάζονται σε προγράμματα της υπηρεσίας Ασύλου από το 2015, ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες. Την επομένη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε την πρόσληψή τους και εξουσιοδότησε την αν. προϊσταμένη Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας να υπογράψει τις συμβάσεις.

«Παρ’ όλα αυτά, το καθ’ ου Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να προβεί στην πρόσληψη των αιτουσών και ειδικότερα η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας Ασύλου αρνείται κατηγορηματικά τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας τους, αν και τις κάλεσε στις 9.3.2020 για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, οι αιτούσες επανειλημμένα όχλησαν εγγράφως τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, καλώντας τους να προβούν στην κατάρτιση των συμβάσεων εργασίας τους, αυτοί όμως ουδέν έπραξαν.

Πιθανολογείται ότι το καθ’ ου, αρνούμενο τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας με τις αιτούσες, ενήργησε κατά παράβαση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, του κανονιστικού πλαισίου της προκήρυξης, του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 και του άρθρου 103 του Συντάγματος, διότι παραβίασε τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας, χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε σοβαρός κατ’ αντικειμενική κρίση λόγος» σημειώνει η δικαστική απόφαση-καταπέλτης.

Αίσθηση προκαλεί ότι η αν. προϊσταμένη Ανθρώπινου Δυναμικού, Ουρανία Σουλτάνη, επικαλείται έγγραφο με το υποτιθέμενο νομικό κώλυμα που της έστειλε όχι η αρμόδια Νομική Υπηρεσία, αλλά η αν. προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης και Εφαρμογής Προγραμμάτων Φλωρεντία Βοκοτούζη. Αν και δεν είναι νομικός, η κ. Βοκοτούζη αποφαίνεται για ζήτημα πρόσληψης στο Δημόσιο και αποφασίζει ότι υπάρχει «τρίμηνο κώλυμα πρόσληψης», εξαιτίας του οποίου «προκύπτει αδυναμία πρόσληψης». Το έγγραφο, το σκεπτικό του οποίου αμφισβητήθηκε έντονα στο δικαστήριο, δεν αναφέρει τον νόμο 4528/2018, που ορίζει ρητά ότι δεν ισχύει το τρίμηνο κώλυμα για διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και ότι η πρόσληψη ξεκινά από τη δημοσίευση του καταλόγου επιτυχόντων.

Το ίδιο ανυπόστατο νομικό κώλυμα επικαλέστηκαν η υπηρεσία και το υπουργείο και για τη μη ανανέωση της σύμβασης των υπόλοιπων συμβασιούχων, που κι αυτών την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την έκανε δεκτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 10 Σεπτεμβρίου.

Χαμένο το Δημόσιο

Για να συμπληρωθεί η εικόνα του επιτελικού κράτους στο υπουργείο Μετανάστευσης, σύζυγος της κ. Βοκοτούζη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που έχει διατελέσει σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία. Η κ. Σουλτάνη τοποθετήθηκε στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προϊσταμένη του τμήματος Συντονισμού Επιστροφών.

«Με τις δύο δικαστικές αποφάσεις αποκαταστάθηκε, έστω και προσωρινά, με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, μια τεράστια αδικία που συντελέστηκε σε βάρος εργαζομένων της υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι εντελώς αναιτιολόγητα έμεναν εκτός εργασίας, ακόμα και ως επιτυχόντες προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

Ο μεγάλος ηττηθείς είναι το Ελληνικό Δημόσιο: όχι μόνο επειδή καλείται τώρα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και ποινικές ρήτρες ενώ στερήθηκε την πολύτιμη εργασία αξιόλογων υπαλλήλων. Αλλά κυρίως επειδή επιχείρησε ένα πλήγμα στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε δημόσιες θέσεις και παραμονής σε αυτές με όρους ισότητας και ισονομίας» σημειώνει η συνήγορος των συμβασιούχων Μαρία Κουφοπούλου.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ