Δικαστικό «μπλόκο» σε Μηταράκη – ΤΕΡΝΑ για πρόσβαση στο Θόλος

Καθώς φαίνεται υπάρχουν ακόμα δικαστές στη Χίο

Πλήρες και οριστικό προσώρας απαγορευτικό εξέδωσε το ειρηνοδικείο Χίου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για πρόσβαση στην επίμαχη περιοχή του Θόλους Χίου, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών.

Σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε γνωστή η απόφαση που εξέδωσε η ειρηνοδίκης κα Παρασκευή Παπαγιαννακοπούλου επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείου που ζητούσε πρόσβαση στο επίμαχο οικόπεδο μέσω της δημοτικής οδού, που υπάρχει στην περιοχή και η οποία το υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι κοινόχρηστη.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του υπουργείου για τους εξής δύο λόγους:

1. Ελλείψει δικαιοδοσίας, σημειώνοντας ότι για την υπόθεση αυτή αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο δε είναι ιδιώτης – φυσικό πρόσωπο του οποίου ατομικά προσβάλλεται η προσωπικότητα ως προς την χρήση κοινοχρήστου πράγματος (η επίμαχη οδός πρόσβασης). Δικαιούται να ζητά προστασία ως προς άλλες εκφάνσεις της προσωπικότητάς του (φήμη κ.λπ.)

Με την απόφασή του αυτή το ειρηνοδικείο Χίου έθεσε προσωρινά τέλος στην προσπάθεια του υπουργού Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του για την δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο νησί και πλέον εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στην αγωγή του δήμου Χίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Ο δήμος υποστηρίζει ότι η επίμαχη έκταση είναι δική του προερχόμενη από τις σχολικές επιτροπές.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κατάθεσης προτάσεων και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ίσως και ένας χρόνος για να εκδοθεί απόφαση.

Την υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων για τον δήμο Χίου χειρίσθηκε η δικηγόρος κα Αναστασία Καρατζά, ενώ όπως φαίνεται και στην απόφαση του δικαστηρίου δεν εκρίθη η παράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου δια της προέδρου του κας Ανθίππης Ζαννάρα.

Άλλωστε, ούτε και εκρίθησαν σειρά προτάσεων, μαρτυριών και αποδεικτικού υλικού επί της ουσίας της υπόθεσης που συνεισέφερε στο δικαστήριο η νομική εκπροσώπηση του δήμου Χίου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μουδιασμένο από την απόφαση το υπουργείο Μετανάστευσης

Με επανάληψη των ίδιων ισχυρισμών του και αναμάσημα άλλων δικαστικών αποφάσεων υποδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου, κύκλοι του οποίου σχολιάζουν ως εξής:

Αναρμόδιο θεώρησε ότι είναι το ειρηνοδικείο Χίου για την εκδίκαση της υπόθεσης πρόσβασης στην δημόσια έκταση στο Θόλος. Θυμίζουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας με τελεσίδικη απόφαση δέχθηκε ως νόμιμη την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς το πρωτοδικείο Χίου, στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων δέχθηκε την ιδιοκτησία του Δημοσίου στην επίμαχη έκταση.

Στόχος του Δημοσίου παραμένει το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η δημιουργία κλειστής / ελεγχόμενης δομής 1.240 θέσεων (όσο δηλαδή ήταν η χωρητικότητα της ΒΙΑΛ και των διαμερισμάτων) ώστε να μην ξαναβιώσει η Χίος καταστάσεις, όπως την περίοδο 2015-2019.