Δίκη στη Χίο για τους 35 της Μόριας με πολλά ερωτηματικά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολύκροτη δίκη 35 μεταναστών, κυρίως από αφρικανικές χώρες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της 18ης Ιουλίου 2017, στον καταυλισμό της Μόριας, στην Λέσβο.

Οι 35, που θα δικαστούν την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, στη Χίο από το μικτό ορκωτό δικαστήριο, αντιμετωπίζουν κατά βάση τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες (εμπρησμό, πρόκληση ταραχών, βλαβών σε αστυνομικούς και καταστροφή  ιδιωτικής περιουσίας, αντίσταση και διατάραξη της κοινής ειρήνης κ.λπ.), που επισύρουν βαρύτατες ποινές.

Η αστυνομική αντιμετώπιση της ειρηνικής διαμαρτυρίας της 18ης Ιουλίου 2017 επικρίθηκε δριμύτατα για την χρήση υπέρμετρης βίας, ενώ από τους 35 που παραπέμπονται στην δίκη αρκετοί υποστηρίζουν ότι ουδεμία είχαν σχέση με τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Προσθέτουν δε ότι συνελήφθησαν λόγω του χρώματος της επιδερμίδας τους.

Η Διεθνής Αμνηστία διενήργησε μεγάλη έρευνα για την υπόθεση, όπου υπάρχουν μαρτυρίες και καταγγελίες για αστυνομική βία κ.ά., αναλυτικά στοιχεία της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η επιλογή της Χίου, αντί της Μυτιλήνης, όπου κανονικά έπρεπε να διεξαχθεί η δίκη των 35 έχει, επίσης, επικριθεί εντονότατα, καθότι δημιουργεί – όπως καταγγέλλεται – σειρά προβλημάτων, όπως εκείνο της παρουσίας κρίσιμων μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν μπορούν λόγω των γεωγραφικών περιορισμών να μετακινηθούν από την Λέσβο στη Χίο.

Από τους 35 κατηγορούμενους οι 30 βρίσκονται από τότε προφυλακισμένοι στις φυλακές της Χίου και στις φυλακές Αυλώνας.

Διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις συμπαράστασης έχουν οργανωθεί στην Μυτιλήνη και στη Χίο, ενώ για το πρωί της Παρασκευής, 20 Απριλίου 2018, ημέρας διεξαγωγής της δίκης, φορείς αλληλέγγυων πολιτών στους δικαζόμενους, καλούν σε μαζική παρουσία στο κτίριο του πρωτοδικείου Χίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια