Ξεσηκωμός για τον Οίκο Ναύτη

Γιατρούς στον Οίκο Ναύτη ζητά το δίκτυο Πολιτών Χίου συμπαραστεκόμενο στο δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων ναυτικών της Χίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: “Το Δίκτυο Πολιτών Χίου στηρίζει το δίκαιο αίτημα της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ και των Συνταξιουχικών σωματείων Ναυτικών Βροντάδου και Συκιάδας για την τοποθέτηση 2 γιατρών στον Οίκο Ναύτου. Στο πολύ δίκαιο αίτημά τους- που πέφτει στον τοίχο των ψεύτικων υποσχέσεων των άμεσα εμπλεκομένων –η παράταξή μας δηλώνει ότι θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί για την ικανοποίησή τους και  θα ανταποκριθεί  στα αυτονόητα για την δικαίωσή τους.

Είναι πράγματι αδιανόητο και σκληρό που εδώ και 3 χρόνια εμπαίζουν τους απόμαχους τις αρμύρας αλλά και όλης της ναυτικής χιώτικης οικογένεια.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Δεν θα πληρώσουμε τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου.Μας κλέβουν τη σύνταξη ,μας παίρνουν τη ζωή.Η κυβέρνηση καταδικάζει τις χιλιάδες ασφαλισμένων εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών να μην έχουν γιατρούς για συνταγογράφηση,με την μη τοποθέτησή τους στον οίκο ναύτου.Παρά τις υποσχέσεις από τον Οκτώβρη του 2019,όπως καταγγέλουν οι απόμαχοι ναυτικοί ,ότι θα τοποθετηθούν δύο μόνιμοι γιατροί  από τον ΕΟΠΥΥ σε καθημερινή βάση.ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ  την αδιαφορία της κυβέρνησης και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα σας για το αυτονόητο και τονίζουμε ότι μόνο οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα.Οι υποσχέσεις τους είναι κενό γράμμα ,μας έταζαν ότι με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα θα βελτιωνόταν η ζωή μας .Αντ’ αυτού κάποιοι θησαυρίζουν και εμείς κάθε μέρα και χειρότερα.

Δεν ζητάμε ελεημοσύνη!Με την δουλειά μας πληρώσαμε και για σύνταξη και για ασφάλιση.ΔΕΝ χρωστάμε σε κανένα!”.

“Φάρος που δεν πρέπει να σβήσει ο Οίκος Ναύτη”, αναφέρει στην ανακοίνωση της και η ΛΑΣ, υποστηρίζοντας, “Ως Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια στεκόμαστε στο πλάι των ναυτεργατών του νησιού μας, συμπαραστεκόμενοι  τους αγώνες τους, τόσο των συνταξιούχων όσο και των εν ενεργεία ναυτικών και στηρίζουμε με κάθε τρόπο  στα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν στις συντάξεις,  στην υγεία , στην ασφάλεια και στην περίθαλψη.

Ειδικά στο θέμα της περίθαλψης  και της στελέχωσης με γιατρούς στον Οίκο Ναύτου, αίτημα διαχρονικό,  από τότε  που όλα τα ταμεία εντάχθηκαν στον  ΕΦΚΑ. 

Ο Οίκος Ναύτου,  υπήρξε φάρος  από την στιγμή που ιδρύθηκε  για όλους τους ναυτεργάτες, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισε από τα διάφορα νομικά πλαίσια που κατά καιρούς εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις, δεν πρέπει να  σβήσει  ούτε και σήμερα, αλλά να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς  για τους ναυτεργάτες  σε ένα νησί όπως η Χίος, που η οικονομία και η ανάπτυξη της  οφείλεται κυρίως σε αυτούς.  

Σήμερα η ιατροφαρμακευτική κάλυψη και  η  συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελούν Γολγοθά για όλους τους  ασφαλισμένους,  για να εξυπηρετηθούν  στον ΕΦΚΑ. 

Το νοσοκομείο και οι υπηρεσίες του είναι ήδη επιβαρυμένο ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας που βιώνουμε.

Οι συντάξεις των  ναυτεργατών  καταβαραθρωμένες με τις περικοπές των μνημονίων – και ας έχουν καταβάλλει τις μεγαλύτερες  εισφορές  στα εργασιακά τους χρόνια – αλλά και την εκτόξευση της ακρίβειας. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις  υποσχέσεις που κατά καιρούς  έχει δώσει για την στελέχωση με γιατρούς στον Οίκο του Ναύτου, αποδεικνύοντας έμπρακτα  τα οφειλόμενα  σε αυτούς που έχουν δώσει τις ζωές του  για να ζήσει και να αναπτυχθεί τούτος ο τόπος.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των απομάχων ναυτεργατών της ΠΕΣΝΑΤ Χίου και  όλων των ναυτεργατικών σωματείων μέχρι να δικαιωθούν.

Ντροπή να ταλαιπωρούνται οι στιλοβάτες της κοινωνίας μας αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι για το θέμα του Οίκου Ναύτη κατέθεσε στην βουλή ερώτηση και ο βουλευτής του κόμματος κ. Καμίνης.

Παράλληλα το ΚΚΕ καλεί τους συνταξιούχους να μην πιστεύουν την κυβέρνηση και κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας γιατρούς στον Οίκο Ναύτη. ”

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των Συνταξιούχων Ναυτικών. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των Σωματείων ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου, των Συνταξιούχων Ναυτικών του Βροντάδου και της Συκιάδας για τη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς στον πρώην Οίκο Ναύτου Χίου.

Οι εκάστοτε ψεύτικες υποσχέσεις πότε της ΝΔ και πότε του ΣΥΡΙΖΑ, για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος, χρονίζουν και κρατούν χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και τις οικογένειές τους σε ομηρεία. Είναι απαράδεκτο, από το Σεπτέμβρη του 2021 που το ΚΚΕ είχε και πάλι αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο!

Οι συνταξιούχοι Ναυτικοί ζητούν το αυτονόητο και μάλιστα σε συνθήκες που η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, είναι ανάγκη να είναι πλήρης με κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων στην υγεία.

Από την πείρα τους, φαίνεται πως δεν μπορούν να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στα Κόμματα που κυβέρνησαν και υλοποίησαν κατά γράμμα την πολιτική της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας. Αυτή η πείρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τα προβλήματα μόνος δρόμος είναι αυτός της κλιμάκωσης του αγώνα τους. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό τους.”

¨Το αίτημα για επάνδρωση με ιατρικό προσωπικό εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2019. Έγινε μια ολιγοήμερη εξαίρεση, γεγονός που μοιάζει με κοροϊδία από πλευράς αρμόδιων φορέων και υπουργείων. 

Θα είμαστε στο πλευρό των Συνταξιούχων Ναυτικών στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν καθώς επίσης θα δώσουμε το παρόν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιήσουν. 

Αγώνας για την Υγεία, είναι Αγώνας όλων μας.

Ζητάμε:

  • Άμεση στελέχωση του ΕΣΥ και των πολυδύναμων περιφερειακών κέντρων υγείας. (Οίκος Ναύτη, Πυργί, Βολισσός κτλ)
  • Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Χίου με όλες τις ειδικότητες ιατρών (παθολόγος, παιδίατρος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, οδοντίατρος κτλ)
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ
  • Παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας σε όλους τους πολίτες”, αναφέρει στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο

Για το ίδιο θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο συνδυασμός Χίος Μπροστά, απαιτώντας την ενεργοποίηση του δημάρχου στη διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα

«Στην κεντρική υπηρεσία, καθώς και στα παραρτήματα Οίκου Ναύτου δύναται να παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας και άλλες υποστηρικτικές προς αυτές υπηρεσίες προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Για το σκοπό αυτόν, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει το αναγκαίο κατά περίπτωση προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, υγειονομικού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων». Άρθρο 53, παρ. 1α του Ν. 4150/2013
Αυτό που ζητούν οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους θα διευκολύνει ιδιαίτερα όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τις δομές υγείας του νησιού καθώς 15.000 δικαιούχοι, το 30% του συνόλου του πληθυσμού της Χίου, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Οίκο Ναύτη.
Αυτό που ζητούν οι ναυτικοί τους το έχουν υποσχεθεί επισήμως και ανεπισήμως και επιέλους απαιτείται να υλοποιηθεί.Αυτό που ζητούν οι ναυτικοί αποτελεί ομόθυμο αίτημα όλης της χιακής κοινωνίας και ελάχιστη ανταπόδοση για τη συνεισφορά τους .
Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη διοίκηση του Οίκου Ναύτου να εκκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες και να προχωρήσουν από κοινού με το Υπουργείο Υγείας στη υλοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ναυτικούς από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στον Οίκο Ναύτη στη Χίο.
Καλούμε την κωφεύουσα και άφωνη δημοτική αρχή του κ. Κάρμαντζη να ζητήσει άμεσα την επίλυση του σοβαρού θέματος που ταλαιπωρεί τους χιώτες ναυτικούς και τις οικογένειές τους”.

“Συμπαραστέκομαι στο δίκαιο αγώνα των ναυτικών μας συνταξιούχων και εν ενεργεία για το δίκαιο αίτημα τους, της στελέχωσης του Οίκου Ναύτου με γιατρό, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι 14 χιλιάδες περίπου ναυτικοί μας.

Η λέξη εύκολο στο επάγγελμα του ναυτικού δεν υπάρχει, αντίθετα έχει κόπο και νοσταλγία για την οικογένεια τους”, δήλωσε εκφράζοντας τη συμπαράσταση του και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Κλιαμενάκης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια