
Δυνατό «όχι» στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία
Εκατοντάδες πολίτες της Χίου έσμιξαν τις φωνές τους με την μουσική σε ένα δυναμικό «όχι» στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό, που συστηματικά καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα στο νησί μας.
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βουνακίου το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Οκτωβρίου 2016, για να αναδείξουν την άλλη πλευρά του προσφυγικού – μεταναστευτικού, εκείνη που προτάσσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους διωκόμενους και στους κυνηγημένους από τον πόλεμο.
Ήταν αυτή η άλλη πλευρά, που έφερε στην ίδια συγκέντρωση και δεκάδες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς του νησιού, που με την παρουσία τους έδειξαν ότι με τον τοπικό πληθυσμό δεν έχουν να μοιράσουν κάτι, αλλά αντιθέτως υπάρχουν πολλά που τους ενώνουν.
Όπως δε τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιάννης Μαλαφής, εκφράζοντας ακριβώς αυτό «εγγυόμαστε ότι θα περιφρουρήσουμε και θα διασφαλίσουμε ότι ο Χιώτης θα μείνει ενωμένος. Κορωνίδα μας είναι ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως της φυλής, του χρώματος και της θρησκείας του».
Πρόσθεσε ότι παρόλο που αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο Χίου τα δύο τελευταία χρόνια λόγω του προσφυγικού, φέρνοντας τους εργαζόμενους στα όριά τους, συγχρόνως όλοι με χαμόγελο αντιμετωπίζουν τα πάντα.
Κοινός παρονομαστής όλων των εκπροσώπων των φορέων που μίλησαν στην συγκέντρωση ήταν η ανάγκη για αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, η βελτίωση των συνθηκών διαμονής όσων και για όσο καιρό παραμένουν στο νησί, να μην δημιουργηθούν νέα hot spot με οποιαδήποτε μορφή και να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο όλων των δομών φιλοξενίας.
Μετά τις ομιλίες η αντιρατσιστική εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, έκλεισε με συναυλία.