ΕΕΔΑ: Οι SLAPP αγωγές κατά δημοσιογράφων υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου

Αυστηρή ανακοίνωση για τις SLAPP αγωγές κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης εξέδωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εν όψει της εκδίκασης της αγωγής που έχει κάνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εις βάρος της ΕΦΣΥΝ, των Reporters United και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη. Η ανακοίνωση της ΕΕΔΑ έρχεται μία ημέρα μετά τη σύσσωμη υποστήριξη της αντιπολίτευσης υπέρ της ελευθεροτυπίας, αλλά και τη στήριξη από την ΠΟΕΣΥ.

Η στήριξη λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις καθώς το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (International Press Institute – IPI) εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν αρκετές διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων.

«Εμβληματική υπόθεση SLAPP στην Ελλάδα αποτελεί η αγωγή αποζημίωσης του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, κατά της Εφημερίδας Συντακτών, του Reporters United και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννουου και Θανάση Κουκάκη. Ο πρώην γενικός γραμματέας διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ συνολικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΕΕΔΑ που αποδοκιμάζει πλήρως την αγωγή Δημητριάδη.

«H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα», προσθέτει η ΕΕΔΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΔΑ

Ένας από τους βασικότερους δείκτες για την εκτίμηση της ελευθερίας του Τύπου είναι τα SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation), δηλαδή οι αγωγές που ασκούνται κατά δημοσιογράφων, λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό και την ηθική και οικονομική εξόντωση τους.

H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Εμβληματική υπόθεση SLAPP στην Ελλάδα αποτελεί η αγωγή αποζημίωσης του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κατά της Εφημερίδας Συντακτών, του Reporters United και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννουου και Θανάση Κουκάκη. Ο πρώην γενικός γραμματέας διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ συνολικά.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 ξεκινάει η εκδίκαση της αγωγής. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και να αναφέρει περαιτέρω επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει επίσης να καλεί την πολιτεία να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα φιμώνονται από επιβλαβείς αγωγές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR