Έφυγαν από τη Χίο 66 μετανάστες για την Τουρκία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9:21 Οι προετοιμασίες για την επιβίβαση των 66 μεταναστών είχαν αρχίσει λίγο πριν τις 6 το πρωί στο λιμάνι της Χίου, όπου κατέφθασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες και απέκλεισαν την πρόσβαση – ακόμα και στους δημοσιογράφους – στο σημείο, όπου ήταν δεμένο το καταμαράν της Erturk.

Περίπου στις 7 το πρωί άρχισε η επιβίβαση των μεταναστών στο σκάφος, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ ακόμα και μέσα στο καταμαράν. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τον χώρο των Ταμπάκικων, όπου είχαν μεταφερθεί το βράδυ της Κυριακής και μάλιστα είχε γίνει και επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 66 μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και μικρός αριθμός τους από χώρες της Αφρικής (Ακτή του Ελεφαντοστού και Κογκό).

Οι μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, μετεφέροντο με συνοδεία αστυνομικών (ανδρών και γυναικών) της Frontex ένας – ένας ξεχωριστά και προωθούντο στο εσωτερικό του σκάφους.

Λόγω της μεγάλης απόστασης δεν ήταν εφικτό να δει κανείς αν υπήρχαν αντιδράσεις εντός του σκάφους, πάντως κατά την επιβίβαση φαίνεται ότι όλα εξελίχθηκαν χωρίς να σημειωθούν κάποια επεισόδια ή αντιδράσεις εκ μέρους τους.

Στην προκυμαία και σε απόσταση από το καταμαράν είχαν συγκεντρωθεί πολίτες της Χίου, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες, που παραμένουν στο λιμάνι και φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, δεν πρόκειται να εκτελεσθεί άλλο δρομολόγιο σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, αφενός γιατί το κέντρο στο Δικελί κλείνει στη μία το μεσημέρι και αφετέρου γιατί η αστυνομία στη Χίο δεν έχει ακόμα συγκεντρώσει τους επόμενους που θα φύγουν από τη Χίο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8:42 Στις 11 περίπου το πρωί της Δευτέρας, 4 Απριλίου 2016, θα βρίσκονται στο Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι 66 μετανάστες που μπήκαν στο καταμαράν της Erturk από τη Χίο.

Το καταμαράν αναχώρησε στις 8 το πρωί, ολοκληρώνοντας την διαδικασία της επιβίβασης χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, αφού – άλλωστε – η ισχυρή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει τον χώρο του λιμανιού λειτούργησε αποτρεπτικά ακόμα και για τους δημοσιογράφους.

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ του astraparis.gr, που από την Κυριακή είχε ενημερώσει για το συγκεκριμένο δρομολόγιο προς το Δικελί.

prosfiges tourkia 1 prosfiges tourkia 2prosfiges tourkia_0031 prosfiges tourkia_0023prosfiges tourkia_0022 prosfiges tourkia_0004

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια