Εκδήλωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας στο Χιώτικο Σπίτι (βίντεο)

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιστημονική εκδήλωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 6 Ιουνίου 2019, στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια, τόσο ως προς τη συμμετοχή, όσο και ως προς τις εισηγήσεις των ομογενών γιατρών και των ηγετικών στελεχών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που είχαν έρθει αποκλειστικά γι αυτή την εκδήλωση από τη Χίο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά και την Medittera S. A. / The Kohas Agency.

Οι τριακόσιοι και πλέον ομογενείς αρχικά συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ποτών και γλυκών με μαστίχα και στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με την παραγωγή της μαστίχας.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός, ο οποίος ανάλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους συνεργαζόμενους φορείς και για τους χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς επίσης και την οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής την Κυριακή Καλογερά.

«Όταν αποφασίσαμε για την διοργάνωση της εκδήλωσης δε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ότι θα κατακλύζατε το Χιώτικο Σπίτι» επεσήμανε με έκδηλη την ικανοποίηση ο κ. Κοντολιός.

Η Κυριακή Καλογερά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και συγκεκριμένα τους Νίκο Πουλή, Γιώργο Παντελάρο, Μάρκο Μαρινάκη, Ευάγγελο Ζερβούδη, Σάντυ Κλάδιος, Ανθή Μυλωνά, Βασιλεία Μερέου και Χρυσάνθη Μελή, καθώς επίσης και για όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν άψογα και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της «Mediterra», θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και εστίασε την προσοχή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προβολή και προώθηση των προϊόντων μέσω των καταστημάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν δημιουργήσει συνολικά περί τα 300 προϊόντα, εκ των οποίων είναι ενεργά περίπου τα 180 και παράγονται στο εργοστάσιο της Καλλιμασιάς, στην ΕΜΧ και άλλα εκτός Χίου.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου και τόνισε ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή παρέχουν τη δυνατότητα στους ομογενείς γιατρούς να εκφράσουν εμπράκτως την αγάπη τους για την ομογένεια και την υπερηφάνεια για την καταγωγή τους.

Ο γαστρεντερολόγος Δρ. Μάρκος Κουτσός αναφέρθηκε στις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας στην θεραπεία της παλινδρόμησης στομάχου και των υπολοίπων οργάνων του πεπτικού συστήματος.

Ο καρδιολόγος Δρ. Σπύρος Κοκόλης αναφέρθηκε στις πρόσφατες έρευνες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τόνισε ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 1.8 εκατομμύρια κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή και ότι η θνησιμότητα αγγίζει τις εξακόσιες χιλιάδες.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την μείωση της χοληστερόλης και ότι πολλοί από το ακροατήριο λαμβάνουν κάποια στατίνη για την μείωσή της. Καταλυτικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης παίζουν η μάστιχα και το μουρουνέλαιο.

Ο Δρ. Τζέιμς Μελλής αναφέρθηκε στις έρευνες για τις ευεργετικές συνέπειες της μαστίχας στην αντιμετώπιση της άνοιας και τόνισε ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον η μαστίχα να γίνει ο καλύτερος βοηθός του γιατρού στην αντιμετώπιση παρόμοιων ασθενειών.

Ο οφθαλμίατρος – χειρουργός Δρ. Τζον Πιλάβας αναφέρθηκε στις ευεργετικές συνέπειες της μαστίχας στην οφθαλμιατρική και κυρίως στο γλαύκωμα και στις παθήσεις του οπτικού νεύρου.

Ο οδοντίατρος Κώστας Μαλαφής αναφέρθηκε στις ευεργετικές συνέπειες της μαστίχας στην αντιμετώπιση της τερηδόνας, στις αντισηπτικές ιδιότητες, στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και άλλων παθήσεων.

Η γραμματέας των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά Άννα Κοντούλη συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και κάλεσε τους συμπατριώτες της να συμμετάσχουν στο εθνικό συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα από τις 30 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου στη Χίο.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ηλίας Σμυρνιούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εν εξελίξει έρευνες και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη διάθεσή τους στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα προϊόντα της μαστίχας και την αναγνώρισή τους από το FDA.

O Μάρκος Μαρινάκης συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες ομιλίες.

πηγή:www.anamniseis.net