Εκδηλώσεις για την εθνική και παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ

Εκδηλώσεις οργανώνει σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, εθνική και παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα:

– Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ΑμεΑ, των οικογενειών και των φίλων τους, στην πλατεία Βουνακίου, όπου θα παρουσιασθούν και τα δρώμενα με μαθητές των σχολείων (αθλητικά, χορευτικά, περίπατος στην πόλη). Στη συγκέντρωση θα λάβει μέρος και το αθλητικό σωματείο ΑμεΑ «Ίωνες».

– Στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης θα προβληθεί η ταινία «Η θάλασσα μέσα μου» του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, στην αίθουσα της περιφερειακής ενότητας Χίου (και όχι στο Ομήρειο, όπως είχε ανακοινωθεί), με ελεύθερη είσοδο. Θα προηγηθεί μια ταινία – ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Ανάπηρη πόλη».

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Χίου

Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι συνέπειές της πλήττουν πρώτα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Γι’ αυτό και, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις τους, με ευαισθησία, σεβασμό και αξιοπρέπεια, επισημαίνει σε μήνυμά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.

Η προσπάθεια, συνεχίζει στο μήνυμά του, για εξάλειψη διακρίσεων και ανισοτήτων, παροχή ίσων ευκαιριών, ελεύθερη πρόσβαση παντού, ισότιμη κοινωνική ένταξη, είναι ένας αγώνας διαρκής και δύσκολος. Οι συμπολίτες μας ΑμεΑ, οι οικογένειές τους και οι φορείς τους, θα μας έχουν αρωγούς και συμπαραστάτες.

Οι δρόμοι είναι για όλους

Οι μαθητές της γ΄ τάξης του 3ου γυμνασίου Χίου, θα συμμετάσχουν στη δράση «Οι δρόμοι είναι για όλους», που διοργανώνουν το Τμήμα Τροχαίας Χίου, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, με σημείο εκκίνησης το 3ο γυμνάσιο Χίου.

Οι μαθητές, αφού πρώτα παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση για την οδική ασφάλεια και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, θα προσπαθήσουν να κινηθούν ως άτομα με αναπηρία (σε αναπηρικά αμαξίδια, με πατερίτσες, ως τυφλοί κ.λπ.) στους δρόμους του εμπορικού κέντρου της πόλης της Χίου, με κατάληξη την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.