Εκνευρισμός στην Ε.Ε. με την στάση Μηταράκη

Τα αδιάσειστα στοιχεία που συνέλεξε το ευρωπαϊκό δίκτυο Lighthouse Reports για τις παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις ιδίως σε Ελλάδα και Κροατία προκάλεσαν σφοδρή δυσαρέσκεια στην Κομισιόν, εξωθώντας τον εκπρόσωπό της Ανταλμπερτ Γιανς να προειδοποιήσει για λήψη μέτρων κατά των χωρών που σφυρίζουν αδιάφορα. ● Στο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνονται 15 ανατριχιαστικά βίντεο επιχειρήσεων από τις ελληνικές αρχές, ενώ οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται από Έλληνα πρώην αξιωματούχο.

«Aκόμη πιο ανήσυχη» για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δήλωσε χθες η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού δικτύου Lighthouse Reports. Στο οπτικό και ηχητικό υλικό που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι και παρουσίασε η «Εφ.Συν.» συμπεριλαμβάνονται συστηματικές πρακτικές βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών, κυρίως σε Ελλάδα και Κροατία. Απαντώντας σε ερώτησή μας, η επίτροπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει σε βάθος αυτά τα περιστατικά.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα μοιάζουν αδιάσειστα. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα μεταμφιέστηκαν σε ψαράδες, «πέταξαν» drones πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές και αξιολόγησαν δορυφορικές εικόνες και εκατοντάδες άλλα βίντεο που εντόπισαν.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα συγκεκριμένο σύστημα. «Ειδικές μονάδες από την Κροατία και την Ελλάδα, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν δράση εναντίον χούλιγκαν και εμπόρων ναρκωτικών, κυνηγούν αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε. Λειτουργούν κυρίως κρυφά και πληρώνονται από τους πολίτες της Ευρώπης», ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Ειδικά για την Ελλάδα, στο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνονται 15 βίντεο στα οποία –μεταξύ άλλων– μασκοφόροι καρφώνουν τις βάρκες των προσφύγων με άγκιστρα και ρίχνουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στο νερό, ενώ η ακτοφυλακή τραβάει πρόσφυγες που βρίσκονται σε πορτοκαλί σωστικές λέμβους προς την Τουρκία και τους αφήνει στη θάλασσα. Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει και Έλληνας πρώην αξιωματούχος.

Στις Βρυξέλλες τα νέα προκάλεσαν μεγάλη δυσαρέσκεια και αναταραχή. Όχι μόνο στις ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Η Κομισιόν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέτρα επί παραβάσει, εάν και εφόσον είναι απαραίτητο σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις. Έχουμε πει ξεκάθαρα: Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Εναπόκειται στις εθνικές αρχές να ερευνήσουν τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί για επαναπροωθήσεις, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ανεξάρτητη παρακολούθηση και μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, κάτι που προτείνει η Επιτροπή στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια και δράση για το τι συμβαίνει στα σύνορα της Ε.Ε.», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταλμπερτ Γιανς.

«Η έκθεση περιλαμβάνει ανησυχητικές εικόνες μασκοφόρων αστυνομικών και συνοριακών υπαλλήλων που χτυπούν με ραβδιά μετανάστες και αιτούντες άσυλο καθώς τους αναγκάζουν να φύγουν από την Κροατία, κατά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. Ωστόσο, κατά δική τους παραδοχή, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμοποιήθηκε από τις κροατικές Αρχές για την αγορά αστυνομικού εξοπλισμού και ακόμη και για την πληρωμή των μισθών των συνοριακών υπαλλήλων, καθιστώντας την Ε.Ε. συνένοχη σε αυτές τις παραβιάσεις», δήλωσε η Γιελένα Σέσαρ, υπεύθυνη Βαλκανίων για τη Διεθνή Αμνηστία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το καλοκαίρι η Κομισόν «επέτρεψε στην Κροατία να δημιουργήσει ένα κούφιο κέλυφος ενός μηχανισμού παρακολούθησης, ο οποίος δεν θα εξασφάλιζε ότι οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν».

Και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα απέρριψε πρόσφατα την ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις απωθήσεις και τη βία κατά των προσφύγων και των μεταναστών που δείχνουν ότι αποτελούν de facto τη συνοριακή της πολιτική».

Τον εκνευρισμό της δεν έκρυψε και η ίδια η επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, που πρόσθεσε ότι στη συζήτηση που θα είχε χθες με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα του έθετε και το ζήτημα της συγκρότησης του ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου συνόρων για την οποία είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά, τελικά, δεν θα γίνει, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού. «Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς», συμπλήρωσε εμφανώς ενοχλημένη η αρμόδια επίτροπος.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (της Μαρίας Ψαρά)

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια