Εμφύλιος ΣΥΡΙΖΑ-ΣΕΣΝΟΧ στο νοσοκομείο

Κυριολεκτικά εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο νοσοκομείο Χίου, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΣΝΟΧ), στην οποία περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση στον χώρο της υγείς και στο νοσοκομείο του νησιού ειδικότερα.

Μια μέρα πριν την συνέντευξη Τύπου, που έχει προγραμματίσει για το πρωί της Τρίτης, 5 Φεβρουαρίου 2019 το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ μαζί με την Ε.Γ. του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, η παράταξη Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου για καταστροφολογία και μαγειρέματα, τα οποία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Δευτέρας, διαψεύδει η πραγματικότητα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΑΡΚΙ νοσοκομείου Χίου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από την πρώτη μέρα που εξελέγη το νέο Δ.Σ του ΣΕΣΝΟΧ δηλώσαμε και το δείξαμε στην πράξη και οι δύο παρατάξεις, ότι με πνεύμα συνεργασίας και κοινούς αγώνες προασπίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και παλεύουμε για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες όλων των ασθενών ανεξαρτήτου εθνότητας.  

Δυστυχώς, όμως, η ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία την 1/2/19 στα ΜΜΕ μας αναγκάζει να διαφοροποιηθούμε σε βασικά σημεία, αλλά και να υπερθεματίσουμε σε άλλα.

Ας δούμε τις «τριτοκοσμικές συνθήκες», όπως λέει η ανακοίνωση της πλειοψηφίας, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όσο αφορά τις δαπάνες για φαρμακευτικό, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια, το 2018 ήταν 1,363 δισ. και το 2019 1,629 δισ., δηλαδή μια αύξηση 266.000.000 ευρώ! 

Προσλήψεις: Να θυμίσουμε εδώ ότι από τους 94.164 που υπηρετούσαν στην υγεία, τον 12/2012, τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν 79.023! Δηλαδή, είχαμε 15.141 αποχωρήσεις και μηδέν (!!!) προσλήψεις επί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Μετά υπήρξαν οι εξής μεταβολές: 12 προκηρύξεις ΑΣΕΠ, 4.912 θέσεις μονίμου προσωπικού που έχουν ολοκληρωθεί. 1.658 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν ολοκληρωθεί. Συνολικά, 4.912+ 1.658 = 6.570 μόνιμες προσλήψεις 2015-2018. Έτσι, το προσωπικό στην υγεία διαμορφώνεται τον Οκτώβρη του 2018 σε 79.499 με θετικό πρόσημο 476 εργαζομένων, καλύπτοντας όλες τις αποχωρήσεις της περιόδου Ιανουάριος 2015- Οκτώβριος 2018. Από τις συνεχείς μειώσεις προσωπικού που υπήρξε τα μνημονιακά χρόνια έχουμε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο!

Γράφει η ανακοίνωση της πλειοψηφίας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές της Ε.Ε. που υπηρετούν πιστά, οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της υγείας και βάζουν σε κίνδυνο την περίθαλψη των συμπολιτών μας». Για ποια ακριβώς εμπορευματοποίηση μιλάνε; Για την κατάργηση του 5ευρου;   Για το ότι 2.500.000 ανασφάλιστοι έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να κάνουν όλες τις εξετάσεις τους δωρεάν; Ότι όταν παίρνουν εξιτήριο μετά από νοσηλεία τους, δεν πάνε οι λογαριασμοί στην εφορία όπως γινόταν επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;                                                      

Για ποια ακριβώς εμπορευματοποίηση μιλάνε; Για το ότι οι εργολάβοι σίτισης καθαριότητας, φύλαξης πετάχτηκαν έξω από τα νοσοκομεία; Για το ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς πληρώνονται πλέον κανονικά και δουλεύουν χωρίς τον φόβο ότι αν διαμαρτυρηθούν για κάτι θα βρεθούν στο δρόμο την άλλη μέρα; Εδώ ας ενώσουμε τις φωνές μας για μονιμοποίηση όλων αυτών των συναδέλφων!!! 

Αλλά ας αναφερθούμε στα τοπικά, τα οποία ενδιαφέρουν περισσότερο του κατοίκους του νησιού.

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση: «Παράλληλα, η προσφυγική κρίση δημιουργεί περαιτέρω επιβάρυνση της νοσοκομειακής περίθαλψης».

1. Στο νοσοκομείο μας δόθηκαν 276.000 ευρώ αποκλειστικά για την διαχείριση και τα νοσήλια προσφύγων – μεταναστών.

2.Λόγω προσφυγικού προσλήφθηκαν 10 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ με συμβάσεις, οι οποίες ανανεώθηκαν πρόσφατα. Εδώ ας ενώσουμε τις φωνές μας για μονιμοποίηση όλων αυτών των συναδέλφων!!!                                                                                                                                      

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση: Μισθολογικές απώλειες, υποστελέχωση, μειωμένη χρηματοδότηση. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Μισθολογικές απώλειες: Προφανώς και μεγάλες 2010 – 2015. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είδαμε μια αύξηση της τάξεως του 20% στις υπερωρίες και το σημαντικό είναι ότι αυτές πληρώνονται στην ώρα τους. Μήπως, ξεχάσαμε τις επισχέσεις εργασίας που κάναμε για να μας καταβληθούν υπερωρίες 4-5 μηνών; Ας παλέψουμε όλοι μαζί τώρα για την επαναφορά όλων των δώρων και των επιδομάτων που χάσαμε.

Υποστελέχωση: Προφανώς και μεγάλη λόγω των αυξημένων αναγκών που έχει το νοσοκομείο μας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι από το 2010-2015 είχαμε πολλές αποχωρήσεις και μηδέν (!!!) προσλήψεις. Από το 2015 και μετά προσλήφθηκαν 30 άτομα μόνιμο προσωπικό και 30 άτομα μέσω ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν τώρα για τρίτη φορά. Και των οποίων ο μισθός δεν έχει καμιά σχέση με τα 400 ευρώ που έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά, βεβαίως, και δεν αρκούν. Ας αγωνιστούμε για την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων αλλά και για την καθιέρωση της μονιμότητας ως μιας και μοναδικής σχέσης με το Δημόσιο.                                                                                                               

Μειωμένη χρηματοδότηση: Μειωμένη δεν την λες όταν, ο προϋπολογισμός του 2019 είναι αυξημένος κατά 808.000 ευρώ (7.000.000 το 2018 και 7.808.000 το 2019). Αλλά ας απαιτήσουμε μαζί για περαιτέρω αύξηση.

Κτιριακό: Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους εργαζόμενους, αλλά και τους ασθενείς εδώ και πολλά χρόνια. Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού της γρίπης το έχουν κάνει εντονότερο το τελευταίο διάστημα, όπως σε όλη την Ελλάδα. Ενώνουμε όλοι τις φωνές μας και απαιτούμε:                                      

1. Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει μέχρι τέλος του Φλεβάρη να έχουν ξεκινήσει τα έργα.

2. Να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την μαιευτική και να αξιοποιηθούν οι 100.000 ευρώ που εστάλησαν από το υπουργείο αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό.

3. Να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος της κατασκευής της νέας πτέρυγας και να αποδοθούν ευθύνες για τις κακοτεχνίες και τις ημιτελείς κατασκευές».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια