Εμμένουν και επιμένουν αγωνιστικά κατά της δημιουργίας νέας δομής τα μέλη Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων Χίου

Αμετακίνητη παραμένει στις θέσεις της ενάντια στη δημιουργία υπεροδομής στο νησί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μέλη της οποίας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2021.

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και εκφρασμένη, υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δεν χρειάζεται νεότερη”,  εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής δείχνοντας τις προθέσεις τους απέναντι σε οποιαδήποτε υποκινούμενη άλλη εξέλιξη από τη δημοτική αρχή και τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Τα μέλη της επιτροπής δυο μέρες μετά την τελευταία κινητοποίηση με την αυτοκινητοπορεία στην πόλη, στις τοποθετήσεις τους  ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε σκέψη, επιχειρηματολογία ή κίνηση που θα έχει στόχο να μετατραπεί η Χίος σε φυλακή ψυχών θα βρει όλο τον λαό της Χίου απέναντι, όπως είχε ξαναγίνει και ένα περίπου χρόνο πριν, στο Αίπος. “Χρέος της δημοτικής αρχής είναι να φέρει σε πέρας το έργο της αντίστασης” ανέφεραν σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη περί ανακοίνωσης νέας θέσης για τη δημιουργία νέας δομής.

Από τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής προκύπτει η ρήξη που υπάρχει με τον υπουργό και το περιβάλλον του, καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αμφισβήτηση των κινήτρων και των προθέσεων του υπουργού και της κυβέρνησης. ” Θα βγουν σε λίγες μέρες που θα είναι η επέτειος του 21 και θα δακτύζουν συγκινημένοι κάτω από τις σημείες όταν θα έχουν ανοίξει την κερκόπορτα για να γίενι η χίος αποθήκη ψυχών” είπαν ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου για τον υπουργό είπαν, “ένας άνθρωος που απεγνωσμένα αναζητά στο παρελθόν του το dna του Χιώτη, είναι φανερό ότι του λείπει η καρδιά του Χιώτη”

Το μέλλον της Χίου δεν είναι να δημιουργηθούν φυλακές και να απασχολείται σε αυτές προσωπικό, αλλά  να αξιοποιήσει τις ομορφιές της, το ανθρώπινο δυναμικό της και να προχωρήσει σε μια αειφόρο ανάπτυξη για το καλό των κατοίκων της και όχι για κάποιους που εξυπηρετούν συμφέροντα, υποστήριξαν τα μέλη τςη επιτροπής.

“Ζητούμενο ήταν είναι και θα είναι η αποσυμφόρηση της Χίου, το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η δημιουργία ενός κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 ατόμων”, είπε ο κ. Νίκος Χούλης.

“Ο υπουργός κρατά όμηρους του κατοίκους του Χαλκειούς από τη μια παραδέχεται ότι μπορεί άμεσα να αδειάσει τη ΒΙΑΛ και από την άλλη εκβιάζει τους κατοίκους του Χαλκειούς ότι για να το κάνει πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος. Ο μόνος υπεύθυνος του μαρτυρίου των Χαλκούσων είναι ο κ. Μηταράκης,” υποστήριξε η κ. Μπουλά, μέλος της επιτροπής.

“Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια θα μας βρουν όλους μπροστά τους, η συντονιστική κατάφερε να ενώσει όλους τους Χιώτες και θα το κάνει ξανά” τόνισε ο κ. Γιώργος Κριτούλης.

Μια άλλη διάσταση αυτή του μέλλοντος έβαλε στη συζήτηση ο κ. Γιώργος Χαλάτσης. Ο άνθρωπος τον οποίο τίμησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζοντας τον ήρωα για την προσφορά του, μίλησε για το πως ονειρευόμαστε τη Χίο του μέλλοντος. Αν θα επενδύσουμε στο να γίνει μια φυλακή και να απασχολείται ο πληθυσμός της ως ανθρωποφύλακες ή αν θέλουμε βασιζόμενοι στον πλούτο του νησιού και στο ανθρώπινο δυναμικό του να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. “Η Χίος δεν θα γίνει φυλακή ψυχών” είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας και προσκαλώντας τον κ. Μηταράκη να διανυκτερεύσει σε σκηνές μήπως καταλάβει πως διαβιούν οι πρόσφυγες και καλώντας όλους τους Χιώτες να συνδράμουν τον αγώνα που ως φαίνεται θα επαναληφθεί σε νέα πεδία μάχης. “Κάποιοι πριν χρόνια ήθελαν να κάνουν βαμβακουργία στη Χίο χωρίς να υπάρχει βαμβάκι και νερό, αργότερα κάποιοι να κάνουν τα Μεστά εμποροδιαμετακομιστικό κέντρο κι αλλοι να γεμίσουν τη Χίο ανεμογεννήτριες. Να μην πιστεύει κανείς ότι αν η δομή γίνει στο Αίπος πρέπει να νοιώθει ασφάλεια ο κάτοικος άλλης περιοχής, γιατί δεν θα γίνει μόνο μια δομή. Μπορεί τώρα να υποστούμε μια ζημιά, αλλά καλώ όλους αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν σε βάθος ποιο είναι το μέλλον της Χίου. Αν επιτρέψουμε να γίνει αυτός ο σχεδιασμός, έχουμε χάσει τα πάντα”, κατέληξε ο κ. Χαλάτσης

“Ο χιακής καταγωγής υπουργός κ. Μηταράκης καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα και λέει στους Χαλκούσους ότι φταίει η υπόλοιπη Χίος που δεν αδειάζει η ΒΙΑΛ. Η πολιτική που επέλεξε να εφαρμόσει η διαχείριση άνευ όρων και άνευ ελέγχου κονδυλίων τον ενδιαφέρει κι έχει και το θράσος να λέει ότι και το επόμενο ψηφοδέλτιο της Χίου της ΝΔ θα το συντάξω εγώ” υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Παπαληός συμπληρώνοντας ” Σε αυτόν τον διάλογο έχουν ειπωθεί ασύστολα ψεύδη. Στη Σάμο οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τις 4000, στη Μυτιλήνη δεν κατονομάστηκε η περιοχή για να μην μπορεί να ψηφίσει ο πρόεδρος της κοινότητας κατά, και η ΒΙΑΛ στη Χίο δεν έκλεισε”.

Αναφορικά δε με το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που υποδαυλίζεται από το περιβάλλον του κ. Μηταράκη χρησιμοποιώντας κατοίκους τους Χαλκειούς τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι από την αρχή η αγκαλιά τους ήταν και είναι ανοικτή για το Χαλκειός και εξακολουθούν να διεκδικούν το κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

“Το όραμα που έχει ο καθένας μας για τη Χίο, είναι διαφορετικό” ανέφερε ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος υποστηρίζοντας ότι η αποσυμφόρηση την οποία ευαρέσκεται να λέει ο υπουργός δεν έχει γίνει, με δεδομένο ότι υπάρχουν εως μηδενικές ροές -μάλιστα μίλησε για ιστορικό χαμηλό ροών- αλλά ακόμη στη ΒΙΑΛ και στις γειτονιές της Χίου υπάρχουν πάνω από 2500 πρόσφυγες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση δεν διεκδικούν σε επίπεδο ΕΕ να γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση στην Τουρκία και όχι στα νησιά. “Η μόνη δίκαιη πρόταση για τα νησιά είναι να δημιουργηθεί δομή καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 ατόμων, αφού αυτός είναι ο αριθμός των προσφύγων που μας αναλογεί με βάση τον πληθυσμό μας” κατέληξε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Στα νούμερα που αποδεικνύουν ότι οι εκθέσεις Μηταράκη είναι λόγια παχιά αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Καραβασίλης, τονίζοντας ότι το υπουργείο βαφτίζει το ψάρι κρέας και επιδίδεται σε ψέματα.  Υποστήριξε ότι η πολιτική του υπουργείου μετανάστευσης βασίζεται στις επιστροφές και επιστροφές δεν γίνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται συμφόρηση στα νησιά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κ. Μηταράκη για δημιουργία νέας δομής στο νησί, υποστηρίζοντας ότι, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια δομή 4.000 ατόμων ακόμη συν το ΠΡΟΚΕΚΑ που όσο δεν γίνονται οι επιστροφές, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θα παραμένουν σε αυτό.

“Οι προτάσεις μας είναι και ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες” ανέφερε ο κ. Μάρκος Σκούφαλος υποστηρίζοντας ότι ” η όποια συζήτηση πλέον μπορεί να γίνει  μέσα από τα θεσμικά όργανα και την επιτροπή αγώνα, στο πλαίσιο της ήδη ειλημμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με  ατζέντα και δημοσιότητα” και καταλήγοντας ότι ” θα είναι εγκληματικές οι ευθύνες εκείνων των τοπικών αρχόντων στον δήμο και στην περιφέρεια που θα ανοίξουν την κερκόπορτα για τη μετατροπή του νησιού σε φυλακή ψυχών”.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια