Εναλλακτικό και ήπιο τουρισμό προκρίνει η Χιακή Συμπολιτεία

Πλούσιο προβληματισμό και πολλές καλές ιδέες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν που οφείλει να προωθήσει η Χίος στη κατεύθυνση καθιέρωσης του νησιού ως εναλλακτικού προορισμού, προσέφερε η ημερίδα της Χιακής Συμπολιτείας, που διοργανώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, 3 Δεκεμβρίου 2015.

Η πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στην αξιοποίηση και στοχευμένη προβολή του πολιτισμού, της ιστορίας και του πλούσιου αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού σε ένα κοινό που αναζητεί προορισμούς πέραν των καθιερωμένων και κορεσμένων που ουσιαστικά μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προτάθηκαν η αξιοποίηση και προβολή των μνημείων, των μονοπατιών, των παραδοσιακών οικισμών, του φυσικού πλούτου της γεωλογίας, της πλούσιας αρχιτεκτονικής και πολλά ακόμη που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν από τον ειδικό για θέματα τουρισμού κ. Δημήτρη Αντωνόγλου, τον αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Αγγελίδη, την αρχαιολόγο κα Δέσποινα Τσαρδάκα, τον φυσιολάτρη – περιπατητή κ. Γιώργο Χαλάτση, ενώ ξεχωριστή υπήρξε και η παρουσία του οικονομολόγου κ. Πέτρου Σταύρου, που ανέλυσε τις δυνατότητες χρηματοδότησης, εν όψει της νέας χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Στην εκδήλωση ακόμα με ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καράλης, ο πρώην αντιδήμαρχος και επιχειρηματίας του χώρου κ. Κωνσταντίνος Μούνδρος, ενώ την περιφέρεια και το αρμόδιο τμήμα εκπροσώπησε η κα Ελένη Κωστάλα.

Παρών και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Δημήτρης Κυτριλάκης ο οποίος στη τοποθέτηση του εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο καλοκαίρι, αφού οι προκρατήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στις πτήσεις τσάρτερ παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 55% σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, σε αντίθεση με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν ανάλογη αύξηση.

Όπως είπε, στη Χίο η μείωση φθάνει το 55%, στη Λέσβο 60% και στη Σάμο 50%, όταν στο Ιόνιο π.χ. οι αυξήσεις φθάνουν στο 80%.

Ο ίδιος έθεσε το προβληματισμό για το κατά πόσο ευθύνεται το προσφυγικό ζήτημα για αυτή την κατάσταση μιας και αν διατηρηθούν αυτά τα νούμερα θα μιλάμε για ένα τεράστιο πλήγμα.