Ένταση, κραυγές, ύβρεις και περίσσιος λαϊκισμός

Η εξέλιξη και η κατάληξη της συζήτησης για το προσφυγικό και την ΒΙΑΛ και το Χαλκειός ειδικότερα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018, επιβεβαίωσε – δυστυχώς – απολύτως αυτό που στην αρχική μας ανάρτηση είχαμε επισημάνει: Μια κοινωνία «ντοπαρισμένη» πήγε να συζητήσει χωρίς λογική και σχέδιο.

Δυστυχώς, μάλιστα, τα πράγματα εξελίχθηκαν μάλλον χειρότερα, επειδή κάποιοι πατώντας και εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τον αγώνα των κατοίκων του Χαλκειούς, που έχουν επιβαρυνθεί με την παρουσία στην περιοχή τους του hot spot, δεν δίστασαν για ακόμη μία φορά να ξεδιπλώσουν τον λαϊκισμό τους (από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης), ενώ άλλοι (από το ακροατήριο και δη εκείνοι που είχαν πάει εκεί προετοιμασμένοι για καυγά) επιδόθηκαν σε κραυγές και ύβρεις ακόμα και κατά δημοτικών συμβούλων και του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού.

Ετέθη δε από τις εξελίξεις αυτές εν κινδύνω ακόμα και το δίκιο των κατοίκων του Χαλκειούς, επειδή κάποιοι τραβούν σε ακραίες καταστάσεις, λαϊκίζοντας, ασχημονώντας και υβρίζοντας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έφτασε, τέλος, στο καινοφανές ότι αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή της, τέσσερις ώρες μετά από μια συζήτηση όπου κυριάρχησαν τα ίδια και τα ίδια, θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση.

Τελικά, μετά από έντονες αψιμαχίες ετέθησαν σε ψηφοφορία τρεις διακριτές προτάσεις:

– Της δημοτικής αρχής, όπως την συνόψισε ο κ Βουρνούς, που προβλέπει α) την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στη Χίο για το προσφυγικό, προκειμένου να διατρανωθεί ότι δεν έχει υπάρξει λύση, β) προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την λειτουργία της ΒΙΑΛ, υπό την προϋπόθεση ότι θα κριθεί σωστό κάτι τέτοιο από την νομική υπηρεσία του δήμου Χίου και γ) την διεξαγωγή θεματικής συνεδρίασης για το προσφυγικό στο δημοτικό συμβούλιο, το αμέσως προσεχές διάστημα.

– Της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως την περιέγραψε ο επικεφαλής της κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, η οποία εκτός των ανωτέρω περιλάμβανε και την τοποθέτηση μηχανημάτων του δήμου Χίου και της ΔΕΥΑΧ στο παρακείμενο με την ιδιοκτησία της ΒΙΑΛ χωράφι, προκειμένου να εμποδισθεί η διέλευση βαρέων οχημάτων μεταφοράς των οικίσκων στο hot spot. Να σημειωθεί εδώ ότι το τμήμα του δρόμου που ισχυρίζεται ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χωραφιού ότι είναι δικό του ο δήμος Χίου τονίζει ότι είναι στην ιδιοκτησία του, σύμφωνα με τα συμβόλαια και τοπογραφικά αγοράς της πρώην ΒΙΑΛ

– Της Χιακής Συμπολιτείας, που εντοπίζει τον πυρήνα του προβλήματος στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, την διεκδίκσηη ανθρώπινων συνθηκών με επικεφαλής τον δήμο και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την ισοκατανομή τους στην Ελλάδα και στις χώρες της Ε.Ε.

Στη επακολουθήσασα ψηφοφορία πλειοψήφησε με 14 ψήφους η πρόταση της δημοτικής αρχής, 13 ψήφους – περιλαμβανομένων και συμβούλων της πλειοψηφίας – συγκέντρωσε η πρόταση του κ. Λαμπρινούδη, ενώ δύο ψήφους πήρε η πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας.

Μετά την ψηφοφορία η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησε, καταγγέλλοντας ότι παραποιήθηκε η διαδικασία, ενώ η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Να αναφέρουμε, τέλος, την επισήμανση του δημάρχου – σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων στην περιοχή του Χαλκειούς και κλείσιμο των δρόμων – ότι δεν μπορεί να γίνονται αλά καρτ δεκτές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τις δύο απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματά του δήμου Χίου για την έκδοση προσωρινής απαγορευτικής διαταγής για την μεταφορά των οικίσκων στην ΒΙΑΛ.

Ξεκαθάρισε δε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην λήψη μέτρων, όπως κλείσιμο των δρόμων, που θα έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

prosfiges_simv6

Σχόλια