«Επαναστατική γυμναστική» από την επιτροπή των ανωνύμων στο Χαλκειός

Παρακάμπτοντας τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο του χωριού, από τα ξημερώματα της Δευτέρας 21 Μαΐου 2018, η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», πλαισιωμένη περίπου 30 άτομα, από το Χαλκειός έως τον Βροντάδο (;) βρέθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Χαλκειούς, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την φημολογούμενη μεταφορά οικίσκων στην ΒΙΑΛ.

Το προηγούμενο βράδυ σε συγκέντρωση που είχε ενορχηστρώσει η επιτροπή στην κοινοτική αίθουσα, χωρίς καν να ενημερώσει τον πρόεδρο του Χαλκειούς για αυτήν, αποφάσισε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση της πρωινής συγκέντρωσης.

Το πρωί της Δευτέρας αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή της υπηρεσίας ταυτοποίησης κ. Ανδρέα Ηλιόπουλο, ενώ στον χώρο του στρατοπέδου υπήρχαν δυο γερανοί και μηχανήματα για την μεταφορά των οικίσκων.

Μετά την συνάντηση κι ενώ η συγκέντρωση κατοίκων φυλλορρόησε και είχαν απομείνει ελάχιστοι τους ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει μεταφορά οικίσκων, οπότε και οι τελευταίοι εναπομείναντες αποχώρησαν.

Τον γενικό συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων που υπήρχαν στην περιοχή είχε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής  Βορείου Αιγαίου κ. Ελευθέριος Ντουρουντούς. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, δεν χρειάστηκε να επέμβει και εξ όσων γίνεται αντιληπτό στόχος της παραμένει η κατά το δυνατόν πιο ήπια διαχείριση της κατάστασης στην περιοχή της ΒΙΑΛ σε σχέση με τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Αναζητεί λόγο ύπαρξης η επιτροπή των ανωνύμων

Η όλη κινητοποίηση που επιχειρήθηκε για ακόμη μία φορά από τη επιτροπή των ανωνύμων, βάζοντας μπροστά έναν μικρό αριθμό κατοίκων του Χαλκειούς, αλλά και όσους ήθελε μαζέψει από όλη τη Χίο έχει πλέον ξεκάθαρα να κάνει με… υπαρξιακούς της λόγους.

Επί της ουσίας και όσοι κόπτονται για την εφαρμογή των προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά τον ανώτατο αριθμό οικίσκων και φιλοξενουμένων στην ΒΙΑΛ, πρέπει να σημειώσουμε ότι για τους μεν οικίσκους προβλέπεται ο αριθμός των 100 και για τους φιλοξενουμένους τους 1274.

Σήμερα στην ΒΙΑΛ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπάρχουν περί τους 92 οικίσκους, άρα όλος ο… καυγάς γίνεται για άλλους 8, που προβλέπονται από το ΣτΕ, την απόφαση του οποίου κατά τα άλλα όλοι σέβονται και επιθυμούν να εφαρμοσθεί. Οι δε φιλοξενούμενοι, πάλι κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπερβαίνουν τον παραπάνω αριθμό, ενώ οι επιπλέον τούτου βρίσκονται διασκορπισμένοι εκτός του κέντρου, σε απαράδεκτες συνθήκες σε σκηνές και στον ελεύθερο χώρο της ΒΙΑΛ.

Ένα άλλο σημείο τριβής φαίνεται να αποτελεί η περίφραξη της ΒΙΑΛ, για την οποία έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες, κάτι που – σημειώνουμε – αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Χαλκειούς και του δήμου Χίου και είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τώρα και επ΄ αυτού υπάρχουν αντιδράσεις.

Εν κατακλείδι επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι εκείνο που ενδιαφέρει και για το οποίο κόπτεται η επιτροπή των ανωνύμων είναι να έχει αντικείμενο δράσης, αδιαφορώντας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και κατ΄ επέκταση των κατοίκων της περιοχής του Χαλκειούς και των Καμποχώρων γενικότερα.