Έπεσαν οι μάσκες – Εκβιαστικό δίλημμα Μηταράκη ή «18» ή κλειστή ΒΙΑΛ

Την δημιουργία κλειστής δομής στο 18ο χιλιόμετρο, στο Αίπος, επανέφερε πιο έτοιμος από ποτέ  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, οχυρωμένος πίσω από τους κατοίκους του Χαλκειούς, στην συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Έχοντας ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την επέλαση των ΜΑΤ, τους κατοίκους του Χαλκειούς, που δικαίως διαμαρτύρονται και έχουν αγανακτήσει από την κατάσταση που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν με την ΒΙΑΛ δίπλα στο χωριό τους, ο κ. Μηταράκης έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα σε παρευρισκόμενους και δημοτικό συμβούλιο, «ή στο “18” νέα κλειστή δομή ή μετατροπή της ΒΙΑΛ σε κλειστή δομή».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς κ. Βασίλης Βίγκας τόνισε ότι το χωριό δεν θέλει να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο η ΒΙΑΛ και αν υπάρχει τέτοια απόφαση να την ακυρώσετε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μηταράκη. Θεωρούμε, πρόσθεσε, αδιανόητη κάθε σκέψη για μετατροπή της σε κλειστό κέντρο. Ζήτησε η δομή να μετεγκατασταθεί σε νέο χώρο που δεν θα ενοχλεί, μακριά από τον οικιστικό ιστό.” Όποτε τολμήσει η κοινότητα του Χαλκειούς να πει την λέξη μετεγκατάσταση μας σταυρώνουν και μας χτυπάνε, όλοι”, κατέληξε.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μηταράκη, τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος – όπως είπε – για τον ξυλοδαρμό των Χιωτών. Το μέτωπο, συνέχισε, είναι ένα η Χίος δεν ξεχνά τον αγώνα που έκανε για να να μην γίνει η υπερδομή. Ζητάμε το αυτονόητο τα νούμερα που υπάρχουν για τα άλλα νησιά να υπάρχουν και για τη Χίο. Η ΒΙΑΛ, κατέληξε ο κ. Τριαντάφυλλος, να κλείσει όχι να γίνει κλειστή δομή, να κλείσει οριστικά γιατί δεν μπορεί άλλο να υπομένει το Χαλκειός. Η μόνη εφικτή λύση είναι η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου κι αυτή διεκδικούμε να εφαρμοστεί.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς στάθηκε ιδιαίτερα στην αγωγή έξωσης που έχει καταθέσει ο δήμος για την ΒΙΑΛ, ενώ αναφερόμενος στον κ. Μηταράκη τον κατηγόρησε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έφερε στη Χίο τα ΜΑΤ, για να καταστρατηγήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Χίος Μπροστά κ. Γιάννης Καραβασίλης επεσήμανε ότι η απόφαση που έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο βαίνει προς την ρεαλιστική λύση και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, λογω των μηδενικών ροών. Ωστόσο, τόνισε, με μηδενικές ροές το νησί δεν έχει αποσυμφορηθεί και τα στατιστικά δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει διπλασιάσει τον αριθμό των διαμενόντων στην ΒΙΑΛ και ο κ. Μηταράκης μιλά για αποσυμφόρηση.

Ο επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κ. Δημήτρης Αντωνόγλου ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν θέλει στρατόπεδα συγκέντρωσης ούτε στη Χίο, ούτε πουθενά. Μίλησε για την μεθόδευση της κυβέρνησης να επιβληθεί η υπερδομή στο Αίπος και συμφώνησε με το αίτημα των Χαλκούσων να κλείσει η ΒΙΑΛ, τονίζοντας ότι αυτός που τους κορόιδεψε είναι ο κ. Μηταράκης.

Στην “γραμμή” Μηταράκη τάχθηκε από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης. «Τι μας εμποδίζει να φύγουμε έξω από τον αστικό ιστό και να δώσουμε όλοι τον αγώνα να φύγουν όλοι. Το θέλουμε ή μας βολεύει να έχει το Χαλκειός το πρόβλημα;», κατέληξε ο δήμαρχος ο οποίος αντιπαρατέθηκε πολλάκις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης με τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, καθώς και με τον κ. Γιάννη Καραβασίλη, που τον κατηγόρησαν ότι “έστρωσε το έδαφος στον άνθρωπο που έφερε τα ΜΑΤ στη Χίο”, τον υπουργό κ. Μηταράκη.

Αποχωρήσεις και εντάσεις

Από την πολύωρη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις οι οποίες οδήγησαν σε αποχωρήσεις. Αποχώρησε ο κ. Τριαντάφυλλος, όταν ο κ. Μηταράκης απευθύνοντάς του τον λόγο του είπε ότι δεν είναι σοβαρός και για τον ίδιο λόγο αποχώρησε στην συνέχεια και ο κ. Καραβασίλης. Νωρίτερα, είχε αποχωρήσει ο κ. Μανώλης Βουρνούς, επικαλούμενος προσωπικούς επαγγελματικούς λόγους.

Σε δεύτερο χρόνο το σίγουρο είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο θα “συρθεί” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε νέα συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, με τους κατοίκους του Χαλκειούς και την δημοτική αρχή να παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην παράτα Μηταράκη για την δημιουργία κλειστού κέντρου στη Χίο, στα πρότυπα αυτού της Σάμου.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια