Επιχειρείται φίμωση με αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του Παναγιώτη Δημητρά
Ξεπερνώντας κάθε όριο αυστηρότητας, σκληρότητας και αναλογικότητας η εισαγγελέας και η ανακρίτρια της Κω απαγόρευσαν στον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι την ενασχόληση με την οργάνωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων ● «Οι προτάσεις εξαντλούν τη σκληρότητα και αυστηρότητα, ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια κρίσιμη συγκυρία», τονίζουν 14 οργανώσεις.
Πρωτοφανή απόπειρα φίμωσης ενός από τους πιο δραστήριους υπερασπιστές στη χώρα μας και διεθνώς, που έχει αναδείξει πλήθος από παραβιάσεις δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων πολλές παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων, επιχειρούν η εισαγγελέας και η ανακρίτρια της Κω, ξεπερνώντας κάθε όριο αυστηρότητας, σκληρότητας και αναλογικότητας στα περιοριστικά μέτρα που πρότειναν σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
Ο κ. Δημητράς απολογήθηκε, την Τρίτη, για τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διευκόλυνση εισόδου και παραμονής στη χώρα προσφύγων, τα στοιχεία και το γεωγραφικό στίγμα των οποίων γνωστοποιούσε στις ελληνικές αρχές, ζητώντας να υπαχθούν στην προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου. Μετά την απολογία, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με το ΕΠΣΕ, του οποίου είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος για τριάντα ολόκληρα χρόνια, από το 1993, απαγορεύοντάς του στην πραγματικότητα κάθε δραστηριότητα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάδειξης των παραβιάσεών τους από τις ελληνικές αρχές.
Εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφώνησαν ως προς τους λοιπούς περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε επιπλέον κατ’ οίκον περιορισμό, με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η ανακρίτρια πρότεινε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 μέρες και εγγύηση 10.000 ευρώ.
Για «απόπειρα φίμωσης» κάνουν λόγο 14 οργανώσεις δικαιωμάτων, που συνυπογράφουν την ανακοίνωση στήριξης της Καμπάνιας για το Άσυλο (ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Μωβ, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Rights Beyond Borders, HIAS, Fenix, Legal Centre Lesvos, Refugee Legal Support). «Οι προτάσεις εξαντλούν τη σκληρότητα και αυστηρότητα εναντίον του […], ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας», υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογείται κανένας περιοριστικός όρος.
Επισημαίνουν δε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αφού «ο όρος της μη ενασχόλησης με θέματα ασύλου είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, καθώς και όλες τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις που επιφυλάσσουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και τη σωματειακή και συνδικαλιστική ελευθερία όσον αφορά οργανώσεις και ενώσεις που υπερασπίζονται αιτήματα ασύλου».
Τονίζουν ότι παραμένουν σταθερά στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επισημαίνουν ότι «το πεδίο της ενασχόλησης με θέματα ασύλου δεν είναι γεωγραφικοί χώροι, για να μπαίνουν γεωγραφικοί περιορισμοί, ενώ το ενδιαφέρον για τα κοινά και η αλληλεγγύη […] δεν μπορούν να συνιστούν παράνομη δραστηριότητα, ώστε να απαγορεύεται η ενασχόληση μ’ αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και όλα τα όργανα των διεθνών αλλά και εθνικών φορέων και οργανισμών που έχουν καταγγείλει παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να ελεγχθούν ως εγκληματικές οργανώσεις (εφόσον έχουν δομή, ιεραρχία, διάρκεια, ρόλους)».
«Οι διώξεις της κυβέρνησης σε βάρος […] ανθρώπων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στο άσυλο των προσφύγων σε συνθήκες ουσιαστικής κατάργησής του από τις πολιτικές αποτροπής στα σύνορα της Ε.Ε. είναι προκλητικές και ανοίγουν τον δρόμο στους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Οι κατασκευασμένες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση είναι μια σκανδαλώδης λαθροχειρία και κατασυκοφάντηση της αλληλεγγύης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.
Προαναγγελθείσα δίωξη
Ενδιαφέρον έχουν, όμως, και όσα προηγήθηκαν της δίωξης Δημητρά. Οπως φαίνεται, υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προς την Εισαγγελία Κω, ενώ είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του δημοσιογράφου των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου.
Στις 17 Νοεμβρίου, στην καθημερινή του στήλη, φωτογραφίζοντας τον κ. Δημητρά και αναφερόμενος στη δικογραφία, έκανε λόγο για καταγεγραμμένες συνομιλίες με Τούρκους διακινητές και εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι «η υπόθεση είναι δεμένη από δέκα πλευρές», επιπλήττοντας την Εισαγγελία Κω ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα την έκδοση κατηγορητηρίου. Παράλληλα, καλούσε τον κ. Ντογιάκο, «παρά τις φουρτούνες που έχει στο κεφάλι του», να απευθύνει ένα ερώτημα προς την υφισταμένη του στην Κω, ώστε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση.
Λίγες μέρες μετά, η έκκληση φαίνεται εισακούστηκε και έτσι, στις 28.11, ο ίδιος επανήλθε στο «σκάνδαλο της Κω», όπως το αναφέρει, επιβεβαιώνοντας ότι όντως ο κ. Ντογιάκος είχε προβεί σε σχετική παρέμβαση, ώστε η υπόθεση να προχωρήσει άμεσα. Σχετικό είναι και το πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΣΤΑΘΜΟΣ στην ενημέρωση», που αναφέρεται σε «Παρέμβαση Αρείου Πάγου στην εισαγγελία Κω».
ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (του Γιώργου Παγούδη)