Ερωτηματικά και επαγρύπνηση από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου για την αλλαγή ιδιοκτησίας σε ΧΑΡΑ και SYNKA

Πλήθος ερωτηματικών για το μέλλον και ειδικότερα για τις συμβάσεις εργασίας και τις συνθήκες των εργαζομένων στα δύο σουπερμάρκετ της Χίου, στα ΧΑΡΑ και SYN.KA, που άλλαξαν ιδιοκτήτες, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Όπως είναι γνωστό, τα σουπερμάρκετ ΧΑΡΑ περνάνε στην ιδιοκτησία της Market In και της SYN.KA στον Μασούτη.

Αναλυτικά, σημειώνει τα εξής:

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων συνεχίζοντας την ενημέρωση προς τους εργαζόμενους στα s/m που αυτό το διάστημα αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Το σωματείο μας πραγματοποίησε παρεμβάσεις στην επιθεώρηση εργασίας στη Χίο και ζητήσαμε παρέμβαση για τις συμβάσεις των εργαζόμενων. Επίσης, ζητήσαμε να παρέμβει σε περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου μιας και υπήρξαν καταγγελίες από εργαζόμενους. 

Οι συμβάσεις που υπέγραψαν με «το μαχαίρι στο λαιμό» οι εργαζόμενοι στα νέα καταστήματα του «Μασούτη» δείχνουν ότι κάποιο «λάκκο έχει η φάβα». Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουν οι συνάδελφοι από εδώ και πέρα. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τον πιεστικό τρόπο που έγινε. Απευθυνόμενοι προς τους νέους ιδιοκτήτες και τις αρμόδιες αρχές θα θέλαμε να μας πουν ποιος νόμος προβλέπει την υπογραφή νέας σύμβασης και όχι μια σύμβαση συνέχεια την προηγούμενης; Το σωματείο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν θα αφήσει να υποστεί συνάδελφος μας καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις του.

Σειρά έχουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του «ΧΑΡΑ» που εξαγοράστηκαν από το «Market In». Για το σωματείο μας οι εργοδότες δεν κάνουν τη διαφορά. Ειδικά όταν μιλάμε για τζίρους 15 εκατ. ευρώ για το «ΧΑΡΑ», όπως είδαν το φως της δημοσιότητας. Άλλωστε, το οικογενειακό κλίμα έχει χαθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τους απερχόμενους εργοδότες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι και σ’ αυτή την περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες. Ήδη βρίσκονται πνιγμένοι στην αβεβαιότητα και στο άγχος για το τι θα ακολουθήσει. Δεν έχουν καμία ουσιαστική και επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει στο μέλλον. Ακόμα και για το πολύ σημαντικό κομμάτι της απογραφής, που πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία για όλους τους εργαζόμενους ειδικά σ’ αυτές τις θερμοκρασίες και ειδικά όταν θα δουλεύουν και Κυριακή, χωρίς ρεπό την επόμενη μέρα. Άρα, μιλάμε για 8, 9 ακόμα και 10 μέρες συνεχόμενης δουλειάς, που στην ουσία αυτό σημαίνει περαιτέρω σωματική επιβάρυνση στους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους. Από αυτό το γεγονός, αλλά και από τις πληροφορίες που έρχονται στο σωματείο μας φαίνεται ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αν συνυπολογίσουμε και την στάση που κράτησε το «Market In» σε εξαγορά του «Ατλάντικ» στα Γιάννενα.

Υπάρχει όμως και θετική πείρα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο «ΧΑΡΑ» υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι με τις παλιές συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρού αγώνα που δόθηκε πριν από δέκα χρόνια και κρατήθηκαν μέχρι σήμερα. Ήταν τότε που ουσιαστικά έπεσαν οι μάσκες για το πόσο «οικογενειακή επιχείρηση» είναι το «ΧΑΡΑ».

Το θέμα των συμβάσεων που δικαίως απασχολεί τους εργαζόμενους στα καταστήματα του «ΧΑΡΑ» και του «Μασούτη» αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει μεγάλη πείρα όλα αυτά τα χρόνια.  Όλες οι κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει και συνεχίζουν να εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές προς όφελος των μεγάλων σουπερμαρκετάδων. Όλες οι κυβερνήσεις έβρισκαν δικαιολογίες για να έχουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο «περίμενε» και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο «αμέσως».

Η σημερινή κατάσταση της ακρίβειας ήρθε για να μείνει. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει με τις επιδοτήσεις ψίχουλα, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανατιμήσεις των προϊόντων, τις αυξήσεις στα καύσιμα, στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι εργαζόμενοι στα s/m αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τις τιμές στα ράφια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από εκείνους που μας έχουν φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Η πολιτική τους είναι δεμένη με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για αυτούς εξασφαλίζουν δισεκατομμύρια και για μας τα ψίχουλα. Μόλις χθες ψήφισαν μαζί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ κι άλλες πάρα πολλές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές (θυμίζουμε ότι προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο!), ενώ έχουν αυξήσει έως και 40% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους τελευταίους μήνες.

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να βγούμε μπροστά διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με μειώσεις των φόρων στο μισό για τα νησιά, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος. Χρειάζεται όμως παράλληλα να βγούμε επιθετικά. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ όλοι να βγούμε στο προσκήνιο, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας οργανωμένα, συλλογικά μαζί με το σωματείο μας, να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Δεν γίνεται εκείνοι που βάζουν τα προϊόντα στα ράφια να μην μπορούν να τα αγοράσουν. Δεν γίνεται οι μεγαλοεργοδότες να βγάζουν αμύθητα κέρδη στις πλάτες μας και εμείς να ζούμε με ψίχουλα. Δεν γίνεται να αγοράζουν επιχειρήσεις ξοδεύοντας εκατομμύρια κι εμείς πάντα στο «θα δούμε».

Το σωματείο μας θα μπει μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη βλάψει δικαιώματα των εργαζομένων στο «ΧΑΡΑ». Αλλά από τώρα να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε:

  • Να μην χαθεί θέση εργασίας.
  • Συμβάσεις σε συνέχεια των προηγούμενων, που εξασφαλίζουν στο ακέραιο τους προηγούμενους όρους εργασίας.
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων
  • Διασφάλιση της προϋπηρεσίας και μισθών και την όσο γίνεται ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση

Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση, να ενημερώνουμε το σωματείο για όποια πληροφορία ακούμε. Να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος σε λευκό χαρτί. Το καλύτερο θα ήταν να μην υπογράψει κανένας εργαζόμενος χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με το σωματείο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978 250438, 6976 570580, 6944 721017.