ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Έρχονται διώξεις για τις ρατσιστικές αναρτήσεις

Έρχονται διώξεις για τις ρατσιστικές αναρτήσεις

Στην τσιμπίδα του αντιρατσιστικού νόμου φαίνεται ότι «λοκάρει» η εισαγγελία Χίου περί τα 10 έως 15 άτομα, κατοίκους της Χίου, που «αλώνιζαν» με συνεχείς ρατσιστικές και ξενοφοβικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, ξεκίνησε εδώ και καιρό μετά και από καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές πού έφταναν ακόμα και σε παρακίνηση των πολιτών για την άσκηση βίας και την διάπραξη αδικημάτων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στο νησί, με χαρακτηριστικότερη την φράση «πετάξτε τους στην θάλασσα».

Στην διάθεση των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται δεκάδες τέτοιες αναρτήσεις (print screen) διαφόρων χρονικών περιόδων, οι οποίες έδωσαν και το έναυσμα για την εκκίνηση της έρευνας.

Η διαδικασία και η έρευνα της ταυτοποίησης φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης – με την συνδρομή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος – συγκεκριμένων αποδεικτικών μέσων, με τα οποία θα στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες και θα ασκηθούν διώξεις.

Μέσα στους υποψήφιους για να πάρουν τον δρόμο για το εδώλιο του κατηγορουμένου φαίνεται ότι βρίσκονται και «επώνυμοι» Χιώτες και σε κάθε περίπτωση γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα για όσους είχαν επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις του προσφυγικού.

Πέρα από τις φραστικές επιθέσεις, με σχόλια και αναρτήσεις, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, καθημερινά γίνονταν αποδέκτες υβριστικών σχολίων και επιθέσεων και δεκάδες πολίτες που εξέφραζαν την αντίθεση και την διαμαρτυρία τους σε τέτοιες συμπεριφορές.

Η εκκίνηση της συγκεκριμένης έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές της Χίου φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο είχε γίνει γνωστή σε εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα το τελευταίο κυρίως διάστημα να έχουν περιορισθεί τα φαινόμενα τέτοιων αναρτήσεων. Ορισμένοι δε εξ αυτών κυριολεκτικά έχουν εξαφανισθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατοι και πρωτοστατούσαν.

Στον βαθμό που προχωρήσει η έρευνα και φτάσει σε επίπεδο διώξεων θα είναι η πρώτη και πλέον χαρακτηριστική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα, αφού δεν αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ουσιαστικά για ενορχηστρωμένη επίθεση.

Μοιραστείτε το:
  • rss