Έξω από τα σχολεία τα προσφυγόπουλα, ζητά η ΔΑΚΕ Χίου

Με τους ακραίους και αντιδραστικούς κύκλους της Χίου που εφευρίσκουν χίλιους λόγους για την μη δημιουργία ΔΥΕΠ (δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων) στη Χίο και τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων συντάσσεται η ΔΑΚΕ Χίου.

Κινούμενη σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, προτείνει να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές δομές μέσα στην ΒΙΑΛ ή να ανοίξουν κλειστά σχολεία, ό,τι δηλαδή ζητούν στις συνελεύσεις γονέων οι γνωστοί κύκλοι που δεν κρύβουν τον ρατσισμό τους.

Αφορμή για το «ξέσπασμά» της παίρνει από την ανακοίνωση της εκτελεστικής γραμματείας του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, την οποία κάνει γνωστό ότι καταψήφισε, ενώ επιχειρεί να εισάγει και νέα «ήθη», δικαιολογώντας την έκδοση της ανακοίνωσής της, επειδή – λέει – η πλειοψηφία του οργάνου δεν δέχθηκε να καταχωρηθεί στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ και η δική της μειοψηφούσα γνώμη.

Δεν παραλείπει, τέλος, την προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ κ. Μάρκου Σκούφαλου, τον οποίο κατηγορεί ότι ως διευθυντής του 11ου σχολείου Χίου δεν άνοιξε τις πόρτες του σχολείου στα προσφυγόπουλα το σχολικό έτος 2017-2018, ενώ άλλα την άνοιξαν, αποκρύπτοντας ότι τα σχολεία ΖΕΠ ορίσθηκαν όχι από τους διευθυντές τους αλλά με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης κ. Αριστείδη Καλάργαλη τον Σεπτέμβριο του 2017. Επίθεση εξαπολύει, επίσης, κατά μέλους της Ε.Γ. που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενη αν συμφωνεί με την ανακοίνωση και τι θέλεις τελοσπάντων αφού πηγαινοέρχεται στα πασσαλάκια του Χαλκειούς!

Αναλυτικά, στη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Χίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σαν ΔΑΚΕ, πρωτίστως, διαφωνούμε με την έκδοση της ανακοίνωσης του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, μιας και δεν απευθύνονται στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ τα κείμενα αντίθεσης των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του σχολικού κέντρου Καμποχώρων, γυμνασίου Κάμπου, δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Συκιάδας και δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου Συκούση για τη δημιουργία ΖΕΠ ή ΔΥΕΠ στα σχολεία, που φοιτούν τα παιδιά τους.

Επίσης, διαφωνούμε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Αλήθεια, πώς γίνεται το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου να μιλάει για απεγκλωβισμό των προσφύγων απ’ το νησί μας και την ίδια ώρα να ζητάει να μπουν τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Χίου; Δεν σπάει μ’ αυτόν τον τρόπο το transit (=περιοχή μη μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων) και γίνεται πράξη ο περαιτέρω χρονικά εγκλωβισμός τους στο νησί μας;

Ύστερα, είναι εκπαίδευση σοβαρή εκείνη, που γίνεται για λίγους μήνες και μετά τα παιδιά αυτά φεύγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα ή επιστρέφονται στην Τουρκία; Να γίνει σωστά και, όπως πρέπει, η εκπαίδευση αυτών των παιδιών (όσων μείνουν στη χώρα και δεν επιστραφούν στην Τουρκία) στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια εκπαίδευση, που δεν θα στοχεύει στη δημιουργία μειονοτήτων στη χώρα και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας – ιδιοπροσωπίας του ελληνικού σχολείου, αλλά θα επιδιώκει την ομαλή ένταξη των παιδιών στη χώρα μας.

Στη Χίο, αν γίνουν εκπαιδευτικές δομές για τα προσφυγόπουλα να γίνουν εντός της ΒΙΑΛ ή σε κάποιο κλειστό σχολείο δίπλα της (π.χ. Βαβίλων), ούτως ώστε να αλλάζουν παραστάσεις για κάποιες ώρες τα παιδιά από την σκληρή καθημερινότητά τους. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για λόγους εθνικής ασφαλείας (Ερντογάν) δεν πρέπει να μείνει μόνιμα κανείς πρόσφυγας και μετανάστης.

Υ.Γ. Στην έκδοση της ανακοίνωσης οδηγηθήκαμε, επειδή η προσκείμενη στο ΚΚΕ πλειοψηφία του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου αρνήθηκε ‘’λαϊκά δημοκρατικά’’ να συμπεριλάβει στην ανακοίνωσή την διαφωνία μας σαν παράταξη. Πρέπει, ως φαίνεται, προς τα ιδεολογικά τους αδέρφια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν ότι όλο το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου συμφωνεί με την είσοδο των προσφυγόπουλων – στα σχολεία της Χίου. Επίσης, αναρωτιόμαστε αν η ΔΗΣΥ Πρωτοπορία (ΠΑΣΟΚ) στηρίζει την ανακοίνωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου, την ώρα που το ένα εκλεγμένο μέλος της επισκέπτεται συχνά πυκνά τα πασσαλάκια και το σπιτάκι των καταταλαιπωρημένων από το προσφυγικό Χαλκούσων έξω από τη ΒΙΑΛ.