Φιλόδοξο σχέδιο 5 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα

Ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων φαίνεται να ενστερνίζεται ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, παρουσιάζοντας – σε συνέντευξη Τύπου – τις εντυπώσεις του από ένα «εκπαιδευτικό ταξίδι» στην Γερμανία.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων, προσαρμοσμένου στα δεδομένα ενός μικρού τόπου και μάλιστα νησιωτικού, όπως η Χίος, θεωρώντας ότι το νησί μπορεί να γίνει η πρώτη περιοχή της χώρας, στην οποία πρωτοποριακά και πιλοτικά θα εφαρμοσθεί η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Το σχέδιο σε κλίμακα εφαρμογής σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, στην Σβέμπις Χαλ, είδαν εκ του σύνεγγυς ο κ. Βουρνούς και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης, σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν πριν μερικές ημέρες, σε μια αποστολή που διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική συνέλευση.

Εκθέτοντας ο δήμαρχος Χίου τις εντυπώσεις του, την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, για το συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, τόνισε ότι πρόκειται για μια μικρή μονάδα, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο, αρκεί να είναι εφικτή η πρόσβαση των οχημάτων μεταφοράς της πρώτης ύλης.

Υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν προκαλεί την παραμικρή όχληση, ενώ αναφερόμενος στις εκπομπές αέριων ρύπων, διευκρίνισε ότι είναι χαμηλότερες από εκείνες που υπάρχουν σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Επίσης, τόνισε ότι το κόστος λειτουργίας της μονάδας είναι μικρότερο από εκείνο της διαχείρισης ενός ΧΥΤΑ, με την προβολή του στο μέλλον, δηλαδή υπολογιζομένου και του κόστους που θα απαιτηθεί για την αποκατάστασή του, μετά την λήξη του χρόνου λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης (ΧΥΤΑ).

Σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα της καύσης, ένα μέρος τους, που είναι η ιπτάμενη τέφρα συγκεντρώνεται σε σάκκους και εναποθηκεύεται σε ανενεργά ορυχεία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος που είναι αδρανές υλικό, απολύτως απαλλαγμένο από κάθε μικροβιακό ή άλλο φορτίο, χρησιμοποιείται στην οδοποιία, σε επιχώσεις, σε χωματοκάλυψη κ.λπ.

Ένα τέτοιο σχέδιο, σημαίνει ότι η Χίος θα περάσει σε ένα άλλο, στο επόμενο στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν θα αφήνει στις επόμενες γενιές το πρόβλημα των ΧΥΤΑ και ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι η Χίος μπορεί να είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση, ώστε να μειωθεί δραματικά ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων.

Για τα δεδομένα της Χίου μια τέτοια μονάδα ενεργειακής διαχείρισης των απορριμμάτων (καύσης ή πυρόλυσης) μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, με ένα κόστος που ο κ. Βουρνούς εκτίμησε ότι μπορεί να είναι της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει κάτι τέτοιο, διευκρίνισε ότι δεν το απαγορεύει, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν σε επίπεδο νομοθεσίας και οργάνωσης, ώστε ένα τέτοιο σχέδιο να γίνει πραγματικότητα, έστω και στην μικρή κλίμακα ενός νησιού, όπως η Χίος.

aporrimmata 1