Φράγμα κόρης γεφύρι: Όταν πολλοί γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχερώνα …

Το προεκλογικό σόου των εγκαινίων του Φράγματος στης Κόρης το Γεφύρι καυτηριάζει το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζοντας ότι το έργο παραμένει ημιτελές παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν κατασπαταληθεί για αυτό. “Παίζουν με τη νοημοσύνη αλλά και την τσέπη μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

“Οι μεν της ΝΔ βιάζονται για νέες προεκλογικές φωτογραφίες και εγκαίνια μπροστά σε ένα φράγμα που για χρόνια άφηναν ανολοκλήρωτο. Οι δε του ΣΥΡΙΖΑ αγχώνονται να μην “καρπωθεί” το “επίτευγμα” η ΝΔ όταν επί της “προοδευτικής κυβέρνησης” του ΣΥΡΙΖΑ το έργο συνέχισε να βαλτώνει.

Το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά και με παλινωδίες, είχε το φράγμα στο “μηδέν στο πηλίκο”, χώρια τον χορό εκατομμυρίων στον τότε «εκλεκτό» τους εργολάβο και στις αστοχίες που κόστισαν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ποτέ να ζητηθούν ευθύνες από κανέναν!

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι έχουμε και μνήμη χρυσόψαρου!

Όλοι μαζί παίζουν με χυδαίο τρόπο με τη νοημοσύνη και την τσέπη του χιώτικου λαού που πληρώνει τα καμώματά τους. Σε ένα νησί όπως η Χίος, με τις πολιτικές τους, το νερό δεν είναι πόσιμο άρα δεν είναι ούτε ποιοτικό και σίγουρα όχι επαρκές. Οι ίδιοι στρώνουν το έδαφος προς την ιδιωτικοποίησή του.

Να σημειωθεί ότι το φράγμα που εγκαινιάζουν γειτνιάζει με τον πρώην ΧΑΔΑ Χίου, ο οποίος με ευθύνη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, προηγούμενων και σημερινών, παρουσιάζει μια σειρά προβλήματα που επιβαρύνουν τις συνθήκες συλλογής του νερού.

Συγκεκριμένα , οι πόρτες που οδηγούν στο εσωτερικό του ΧΑΔΑ έχουν αφαιρεθεί και ο χώρος είναι προσβάσιμος σε αιγοπρόβατα με ό,τι αυτό σημαίνει σε ρύπους και νεκρά ζώα που πνίγονται στη δεξαμενή συλλογής τοξικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη δεξαμενή έχει μπαζωθεί σχεδόν η μισή λόγω των διαβρώσεων από τις βροχοπτώσεις και οι υπερχειλίσεις οδεύουν προς το μεγάλο φράγμα, αφού η αντλία ανακύκλωσης των λυμάτων δεν υπάρχει στη θέση της.

Και όλα αυτά όταν το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την διαχειριστική αρχή της Π.Β. Αιγαίου με 1,7 εκατομμύρια ευρώ γι αυτό το σκοπό, δηλαδή τη μη κάθοδο των τοξικών λυμάτων προς τη λεκάνη κατάκλισης του μεγάλου φράγματος. Όλοι τους αγνόησαν επί της ουσίας τη μελέτη Ρούσου, που προέβλεπε μικρό αποταμιευτικό φράγμα των αποβλήτων του ΧΑΔΑ, μαζί με την εν λόγω δεξαμενή, για ν’ αποφεύγονται οι παραπάνω κίνδυνοι.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ένα ποσοστό κενών στο σώμα του μεγάλου φράγματος με ευθύνη του τότε γνωστού του κατασκευαστή- κάτι ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ- που αναφέρονται στο πόρισμα του καθηγητή κ. Γκαζέτα και περισσότερο ανησυχούν παρά καθησυχάζουν, αν σκεφτεί κάποιος ότι είμαστε σεισμογενής περιοχή και κάτω από το φράγμα βρίσκεται το 1/3 της πόλης.

Εγκαίνια λοιπόν και «όπου μας βγει» κύριοι των αστικών κομμάτων που στριμώχνεστε για τα πρωτεία;

Την ίδια στιγμή, οι γεωτρήσεις που αδειοδοτούν καλά κρατούν, η υφαλμύρωση του  νερού μεγαλώνει, το ίδιο και η απειλή για την υγεία όλων μας αφού σημαίνει κίνδυνος για βαρέα μέταλλα. Το ίδιο και το «πάρτι» των αφαλατώσεων που θα τις χρεώσουν στις πλάτες μας, που μεγαλώνει και οδηγεί στην εξάρτηση του νησιού, αντί για τη δημιουργία φυσικών αποταμιευτήρων.

Ποιος διαφωνεί να είναι το νερό εμπόρευμα, που είτε με φράγμα, είτε χωρίς θα χρυσοπληρώνει ο λαός με χίλιους τρόπους; Κανείς τους.

Γι αυτό και δεν προχωρούν σε μια συνολική υδρογεωλογική μελέτη για όλο το νησί, με έργα συλλογής του φυσικού νερού, αποταμιευτήρες και αναβαθμίδες εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, στη συλλογή και τη διάθεσή του συνολικά, παρά με έργα ημιτελή και παρατημένα όπως το έργο στο Σαραπιό.

Το νερό αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο για να μαυρίσει ο λαός τις πολιτικές τους, για να επιβάλλει με τον αγώνα του ουσιαστικές λύσεις, για να μην πούμε το νερό νεράκι. Το ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση γι’ αυτό”.

Σχετική δήλωση έκανε ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Μάρκος Σκούφαλος