«Φρένο» στα ναυάγια επιχειρεί το Λιμενικό

Φρένο στην τακτική πρόκλησης ναυαγίων στα σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρεί να βάλει το Λιμενικό Σώμα, αντιμετωπίζοντας ως κακουργηματική πράξη το σκίσιμο της βάρκας μεταφοράς τους.

Η απόδοση της κακουργηματικής κατηγορίας «απόπειρας ανθρωποκτονίας» σε πρόσφυγα που έσκισε τη βάρκα μόλις το σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε το υπερφορτωμένο φουσκωτό, στοχεύει να σταματήσει το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο ειδικά τώρα που οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν.

Το περιστατικό συνέβη χθες, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, έξω από το λιμάνι της Χίου, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, όταν ένας από τους επιβαίνοντες στην βάρκα και στη φάση της διάσωσης την έσκισε με μαχαίρι, το οποίο πέταξε στη θάλασσα ευθύς ως έγινε αντιληπτός από τον κυβερνήτη του ναυαγοσωστικού

«Η συγκεκριμένη βάρκα ήταν γεμάτη με μωρά και ανήλικα παιδιά», σχολίαζαν αξιωματικοί του Λιμενικού, τονίζοντας ότι από εδώ και στο εξής όσοι εντοπίζονται να προκαλούν σκοπίμως ναυάγια θα έχουν αυτήν την ποινική αντιμετώπιση.

Απώτερος σκοπός, όπως εξηγούσαν, είναι το μήνυμα να φθάσει στις απέναντι ακτές, όπου τα κυκλώματα εξακολουθούν να δίνουν την συγκεκριμένη οδηγία στους επιβάτες της βάρκας ώστε να υποχρεώσουν τους λιμενικούς να προβούν στην διαδικασία της επιχείρησης διάσωσης.

Επίσης, έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να χαθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και να σταματήσουν να κινδυνεύουν οι ίδιοι, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου άνδρες του Λιμενικού έπεσαν στα κύματα προκειμένου να σώσουν κάποιους.

Στο μεταξύ αμείωτος συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, ο αριθμός των αφίξεων. Τις τελευταίες 24 ώρες στη Χίο έχουν φθάσει πάνω από 900 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι αφίξεις φουσκωτών αναμένεται να συνεχιστούν.