Γ. Γιαγκίνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ψυχοθεραπεία ο βυθός»

Τι κάνει ένας Χιώτης στην Αμοργό; Ο Γιάννης Γιαγκίνης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης και μέλος της εθνικής που χάρισε στην Ελλάδα την 4η και υψηλότερη θέση στο ομαδικό, στην ιστορία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2016).Παρών και στο 2ο διεθνές τουρνουά Authentic Big Blue, εξηγεί πόσο διαφορετική και σημαντική είναι η διοργάνωση για τους 64 δύτες από 18 χώρες που βουτούν φέτος στο απέραντο γαλάζιο του νησιού των Κυκλάδων. «Η ασφάλεια που παρέχεται στο “ Authentic Big Blue” είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα,» εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τι δίνει η ελεύθερη κατάδυση; «Σε περιμένει μια καινούρια “ πόλη”, όπου βουτάς! Με κατοίκους ψάρια αντί ανθρώπους! Ο βυθός είναι ψυχοθεραπεία» καταθέτει από την προσωπική εμπειρία του.  


Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Γιαγκίνη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: 


-Πως θα περιέγραφες το Authentic Big Blue ως διοργάνωση; Δίνει κάτι διαφορετικό σε εσάς τους δύτες ή μοιάζει με τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις;  

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Είναι πολύ διαφορετικό. Μόνο και μόνο που ξέρεις ότι στα νερά της Αμοργού, στην Αγία Άννα, έχουν γυριστεί πολλές σκηνές από την ταινία “ σταθμό” της ελεύθερης κατάδυσης “ Απέραντο Γαλάζιο”, στο μυαλό σου είναι σαν… παραμύθι στο μυαλό σου! Σκέφτεσαι “ βουτάω κι εγώ εδώ που βουτούσαν κι οι πρωταγωνιστές”. Κάτι που ίσως σε βοηθάει, ίσως σε αγχώνει… δεν ξέρω. Δεν το έχω εντοπίσει ακόμη. Ως διοργάνωση είναι εξαιρετική. Το πρόβλημά μου, εκεί που προπονούμαι, όπως σας είπα, είναι ότι δεν έχω καλή ασφάλεια. Εδώ, στο “ Authentic Big Blue” παρέχεται εξαιρετική ασφάλεια στους αθλητές. Ακόμη καλύτερη και από αυτήν που παρέχεται στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Εδώ η ασφάλεια φτάνει και στα 40 μέτρα (σ.σ. οι δύτες ασφαλείας ακολουθούν τον αθλητή μέχρι ένα βάθος και τον περιμένουν ώστε να ανέβουν μαζί στην επιφάνεια κατά την ανάδυσή του), ενώ στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα συνήθως φτάνει στα 30 μέτρα. Αυτό σε κάνει να νιώθεις σιγουριά πως “ είμαι με κάποιον άνθρωπο, αν κάτι μου συμβεί θα με σώσει”. Γενικότερα, η Αμοργός είναι ένα πολύ όμορφο και γραφικό νησί, ενώ οι αποστάσεις είναι κοντινές, ώστε να μην ταλαιπωρείσαι στις μετακινήσεις».


-Γιάννη, πως και πότε ξεκίνησες την ελεύθερη κατάδυση; 

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Κολυμπούσα στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στην Αθήνα πολλά χρόνια και εν συνεχεία σε άλλους συλλόγους. Με την ελεύθερη κατάδυση ξεκίνησα το 2008 ως ψαροντουφεκάς, όπως ξεκινά η πλειονότητα των δυτών και είδα ότι σιγά σιγά με κέρδιζε πιο πολύ η άπνοια από το να βγάζω ψάρια. Έτσι μετά από μαθήματα δύο μηνών μόνο, συμμετείχα το 2010 πρώτη φορά στο Πανελλήνιο, έκανα υψηλές επιδόσεις και βραβεύτηκα ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος αθλητής. Από το 2010 σταμάτησα και όταν επανήλθα το 2016 έκανα μία μεγάλη επίδοση 250 μέτρων δυναμικής άπνοιας με πέδιλα στην πισίνα, η οποία ήταν και μέσα στις δέκα καλύτερες επιδόσεις του κόσμου εκείνη την περίοδο. Την ίδια χρονιά το 2016, έκανα και μία επίδοση στα 176 μέτρα χωρίς πέδιλα στην πισίνα, η οποία ήταν επίσης μέσα στις δέκα καλύτερες του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχα ως μέλος της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Καλαμάτα και πήραμε, μαζί με άλλα δύο παιδιά, την 4η θέση στο σύνολο στο ομαδικό, η οποία είναι και η καλύτερη θέση που έχει πάρει η εθνική μας σε Παγκόσμιο ομαδικό». 

-Πόσο δύσκολο είναι να αφοσιωθείς στο συγκεκριμένο άθλημα, όταν ζεις και να εργάζεσαι στη Χίο; 

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στη Χίο. Έχει κρύα νερά εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ελλάδα και έντονα ρεύματα. Όλο αυτό σε δυσκολεύει να προπονηθείς σε βάθος. Επίσης δεν έχω και παρέα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για λόγους ασφαλείας. Δύο καλοκαίρια έχει έρθει στη Χίο ο Γιάννης Κοθωνίδης (σ.σ. κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ σε 2 αγωνίσματα), εγχείρημα που πήγε αρκετά καλά, καθώς έχουμε κάνει μεγάλες επιδόσεις μαζί. Δυστυχώς, φέτος το καλοκαίρι δεν κατάφερε να έρθει, με αποτέλεσμα να με πάει κι εμένα πίσω αφού δεν έχω κάποιον με τον οποίο να μπορώ να πηγαίνω όποτε θέλω να προπονηθώ». 

-Πόσο χρόνο απαιτεί η ελεύθερη κατάδυση στο πρόγραμμα της κάθε ημέρας σου;

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Μιάμιση με δύο ώρες στην πισίνα κάθε ημέρα και δύο φορές την εβδομάδα προπόνηση σε γυμναστήριο. Στη θάλασσα η προπόνηση είναι διαφορετική ανάλογα με τους στόχους σου και βέβαια λαμβάνεις υπ΄ όψη στην κατάρτιση του προγράμματος πότε είναι οι αγώνες που θα συμμετάσχεις».

-Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος σου; 

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Επόμενος αγωνιστικός στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 που θα διεξαχθεί στην Γαλλία. Μαζί με τον Γιώργο Σακκά θα αγωνιστούμε στην εθνική ομάδα και θα εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα». 


-Τέλος, τι θα έλεγες πως σου προσφέρει αυτό το άθλημα και γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να ασχοληθεί με την ελεύθερη κατάδυση;  

ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ: «Γιατί είναι ξεχωριστό! Είναι ένα άθλημα που δεν το κάνουν πολλοί και νιώθεις πως ξεχωρίζεις από το πλήθος. Γνωρίζεις έναν νέο κόσμο, τον οποίο διαφορετικά δεν θα τον γνώριζες ποτέ στη ζωή σου. Κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα διαφορετικό μέρος για να καταδυθείς, βλέπεις κάτι καινούριο. Αυτό δεν σταματά ποτέ! Σε περιμένει μια καινούρια “ πόλη”, όπου βουτάς! Με κατοίκους ψάρια αντί ανθρώπους! Η κατάδυση στο βυθό είναι ψυχοθεραπεία!» 

ΠΗΓΗ: www.amna.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ