Γιάννης Σπιλάνης: Το ΠΕΠ και το Β.Αιγαίο κινδυνεύουν και η Περιφέρεια κοιμάται

 Άμεση κινητοποίηση μεταξύ των φορέων των νησιών ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει η ένταξη στο πρόγραμμα επιλέξιμων και ώριμων έργων και δράσεων ύψους περίπου 230 εκ € ώστε να απορροφηθούν οι υπάρχοντες πόροι, προτείνει ο Γιάννης Σπιλάνης.

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, με ανακοίνωση του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ από την περιφέρεια προτείνοντας εκτός των παραπάνω και συντονισμένη διαβούλευση μεταξύ των φορέων ώστε να ξεκινήσει από τώρα ο σχεδιασμός του επόμενουΕΣΠΑ 2021-27 που θα δώσει στοΒ. Αιγαίο 660εκ €, διπλάσια από το τρέχον.

« Τα μεγέθη του προγράμματος παρουσιάζονται αναλυτικά στην συνέχεια: oΠροϋπολογισμός : 310 εκ. € oΕξειδίκευση : 393,3 εκ. € ή 127%  oΕνεργοποίηση / Προσκλήσεις : 331,6 εκ. € ή 107% oΕντάξεις : 241,5 εκ. € ή 78%  oΣυμβάσεις : 117,1 εκ. € ή 38% oΔαπάνες : 54,4 εκ. € ή 18%.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν την εικόνα ενός Προγράμματος που βρίσκεται κοντά στον εθνικό μέσο όρο σε επίπεδο ενεργοποίησης και εντάξεων, ενώ κάτω του εθνικού μέσου όρου και στις τελευταίες θέσεις σε σχέση στις συμβάσεις και της δαπάνες του σε επίπεδο κατάταξης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.»

Είναι κάτι που το γνωρίζαμε εδώ και καιρό και όταν το είχαμε δημοσιοποιήσει, η κα Καλογήρου προσπάθησε να πείσει τους πολίτες του Β.Αιγαίου ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και το κατάφερε σε σημαντικό βαθμό, όπως φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική γεγονός που την αναγκάζει, ως πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, όχι μόνο να υιοθετήσει τις παραπάνω θέσεις της υπηρεσίας αλλά –τι ειρωνεία- και να τις εισηγηθεί.

Το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο, αλλά τι κάνουμε ώστε όχι μόνο απλά να απορροφήσουμε τους πόρους υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και αναπτυξιακές δράσεις, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή, δράσεις για τη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση κλπ.

Και δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα ως Περιφέρεια. Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητήσαμε να συγκληθεί άμεσα το ΠΣ για μια σειρά από επείγοντα θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα του ΠΕΠ, αλλά αυτό θα γίνει – αν γίνει τελικά – κατόπιν εορτής αφού ο πρόεδρος του ΠΣ με ενημέρωσε προφορικά ότι η συνεδρίαση θα γίνει την μεθεπόμενη εβδομάδα με άγνωστη μέχρι τώρα ημερήσια διάταξη», αναφέρει ο κ. Σπιλάνης.