Γιατί τα βρήκε όλα καλά ο Χρυσοχοΐδης;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Με την σημερινή, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι έκλεισε ο πρώτος διερευνητικός γύρος της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που – όπως και σε άλλη ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει – έχει τεθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Ψηλά, ωστόσο, το είχε θέσει το ζήτημα και προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον στα νησιά του Αιγαίου, που δέχονται τις προσφυγικές ροές και οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν εκ του σύνεγγυς τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Και μάλιστα με λόγο και προτάσεις που προμήνυαν ριζικές αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική και δη προς κατευθύνσεις που εκ πρώτης όψεως θα ικανοποιούσαν κυρίως όσους εξέφραζαν αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Κάτι για κλειστά hot spot, για σφράγισμα συνόρων και τα τοιαύτα. Ήταν τα ψηφαλάκια που χρειάζονταν, βλέπετε.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα λοιπόν, είδαμε τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, να επισκέπτονται τα νησιά της πρώτης γραμμής και δη με τα μεγαλύτερα προβλήματα, την Λέσβο και την Σάμο, προκειμένου να σχηματίσουν ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση.

Προκάλεσαν έκπληξη όχι μόνον ο ήπιος και προσγειωμένος λόγος και των δυο, αλλά κυρίως ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετά τις επισκέψεις στην Μόρια και στο Καρά Τεπέ, στην Λέσβο, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε ότι αποκόμισε θετική εικόνα.

Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτών των τελευταίων ημερών όχι μόνον δεν άλλαξε κάτι προς το θετικότερο στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όλων των νησιών, αλλά αντιθέτως οι παρατηρούμενες αυξημένες προσφυγικές ροές, μάλλον επιδεινώνουν την κατάσταση στα ΚΥΤ.

Κι ήρθε η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για να επιβεβαιώσει αυτό που ως υποψία υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες ότι πράγματι η κυβέρνηση άλλαξε ρότα από τις παλαιότερες, καθώς και τις προεκλογικές της απόψεις και τις κατά καιρούς κορώνες που ακούγαμε.

Τι έγινε; Έμαθαν κάτι τώρα, την τελευταία εβδομάδα, οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός που δεν το ήξεραν προηγουμένως; Σίγουρα όχι και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και την Μόρια έχει επισκεφθεί, άρα από πρώτο χέρι είχε εικόνα, ενώ και στη Χίο πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Άρα; Οι άνθρωποι ήξεραν και πολύ καλά μάλιστα τα πάντα. Κι όσα δεν ήξεραν τους τα είπε ο επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην προηγηθείσα της σύσκεψης συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εν ολίγοις ότι εδώ εφαρμόζεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι τα περιθώρια άσκησης «εθνικής πολιτικής» και μάλιστα αντίθετης προς εκείνην της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα hot spot; Ναι, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι από έλλειψη εμπειρίας ή ανικανότητα να πράξουν.

Βελτίωση των διαδικασιών ασύλου; Ναι, στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών οδηγιών και των διεθνών συνθηκών.

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων; Πώς; Τι ακριβώς εννοεί ο κ. πρωθυπουργός; «Με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης». Μα η δύναμη της Frontex, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση, όπως τουλάχιστον εμείς διαπιστώνουμε στη Χίο. Στα σκάφη της Frontex υπάρχει Έλληνας λιμενικός – σύνδεσμος και οι όποιες κινήσεις του σκάφους (περιπολίες κ.λπ.) γίνονται με εντολή της λιμενάρχη Χίου και του αντίστοιχου λιμενάρχη στα άλλα νησιά της πρώτης γραμμής.

Επομένως; Απλά νάχαμε να λέγαμε. Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι κάποιοι «κλείνουν το μάτι» σε κινήσεις και συμπεριφορές επικίνδυνες και για ανθρώπινες υπάρξεις και για να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να οδηγηθεί στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αν μπορεί κάποιος να καταλήξει σε συμπέρασμα, αυτό είναι ότι το προσφυγικό – βοηθούντων και όλων των αδυναμιών και της ανεπάρκειας της προηγούμενης κυβέρνησης – χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση αντιπολιτευτικής πολιτικής, με εξαιρετικά οδυνηρές – ωστόσο – παράπλευρες απώλειες (έξαρση ξενοφοβίας και ρατσισμού) στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτή η κυβέρνηση, σήμερα, καλείται να διαχειρισθεί το ίδιο σύνθετο πρόβλημα και μάλιστα κατά τρόπο που δεν της δίνει πολλά περιθώρια αλλαγής πολιτικής.

Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ