«Γράμμα κενό» η απόφαση του ΣτΕ για άρση του γεωγραφικού περιορισμού

Κενή περιεχομένου αποδείχθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αίρεται ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών αιτούντων ασύλου.

Όλο κι όλο κράτησε δεν κράτησε τρεις μέρες η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έγινε γνωστή στις 17 Απριλίου και στις 20 Απριλίου 2018, ημέρα Παρασκευή, ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας ασύλου κ. Μάρκος Καραβίας έσπευσε να υπογράψει νέα απόφαση, για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία (ΦΕΚ 1366/Β΄/20.4.2018).

Η νέα απόφαση αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Στους αιτούντες διεθνή προστασία οι οποίοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μέσω των νησιών Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου επιβάλλεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για την υλοποίηση της από 18-3-2016 Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, περιορισμός κυκλοφορίας τους στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα καθώς και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας. Ο ως άνω περιορισμός αναφέρεται στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία.
2. Ο περιορισμός κυκλοφορίας δεν επιβάλλεται ή αίρεται όταν η εξέταση της υπόθεσης παραπέμπεται σε
περιφερειακή υπηρεσία της Υπηρεσίας Ασύλου της ηπειρωτικής Ελλάδας.

3. Με την παρούσα απόφαση καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που αποτελούν αντικείμενό της.

4. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της.

Συνάμα, «έτρεξε» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας να δηλώσει ότι «ήδη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου, υπάρχει σχετική διάταξη (άρθρο 7 που αντιστοιχεί στο άρθρο 7 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ), η οποία ρυθμίζει το θέμα».

Αλλά και πρακτικά ουδεμία αλλαγή επέφερε στα καθιερωμένα υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και του περιορισμού τους, η απόφαση του ΣτΕ, αφού οι κατά τόπους διοικητές των hot spot εφήρμοσαν την διάταξη νόμου (άρθρο14 Ν. 4375/2016), που προβλέπει περιορισμό για διάστημα 25 ημερών των νεοεισερχομένων στα κέντρα.

Ως εκ τούτου, ουδείς από τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησε από τα νησιά για την ηπειρωτική Ελλάδα, επιτείνοντας το πρόβλημα του υπερκορεσμού των δομών φιλοξενίας, κυρίως στην Λέσβο και την Σάμο και σε μικρότερο βαθμό στη Χίο και στην Κω.

Φωτό αρχείου