Ο καταρράκτης στο Άγιο Γάλας

Μια Χίο που δεν είναι γνωστή σε πολλούς, αν και είναι τόσο κοντά, μα και τόσο μακριά ταυτόχρονα, κυρίως λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου, σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Είναι ο καταρράκτης στο Άγιο Γάλας, ένα φαινόμενο μάλλον σπάνιο σε νησί και ενδεχομένως και μοναδικό στη Χίο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ύψος από το οποίο πέφτουν τα πλούσια νερά του φετινού χειμώνα.

Βρίσκεται περί τα 100 έως 150 μέτρα κάτω από την εκκλησία της Παναγιάς Αγιογαλούσαινας, ακολουθώντας την πορεία του ποταμού, με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Ακριβώς στο σημείο που αρχίζει ο καταρράκτης, τελειώνει ο πάνω ποταμός. Στην πτώση του αρχίζει ο λεγόμενος κάτω ποταμός, που στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος, με μια υψομετρική διαφορά περίπου 20 μέτρων, όση και ο καταρράκτης.

Το τοπίο απόκρημνο και άγριο, τα ορμητικά νερά έχουν σμιλέψει με το πέρασμα του χρόνου τα σκληρά βράχια, σχηματίζοντας ένα βραχώδες κατακόρυφο αυλάκι, όπου τρέχουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Σε πλούσιες σε βροχοπτώσεις περιόδους, όπως η εφετινή, δεν αποκλείεται να παραμείνουν μικρές ποσότητες νερού που θα κατεβαίνουν στον καταρράκτη μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Η βλάστηση είναι πλούσια, κυρίως πλατάνια, αλλά και βάτα, που κάνουν απροσπέλαστη την κίνηση μέσα στο ποτάμι και την πρόσβαση στον καταρράκτη. Τώρα, αρχές της άνοιξης η πρόσβαση είναι δυνατή, αλλά μόνον ακολουθώντας το ρέμα του ποταμού (του κάτω ποταμού) από τα κάτω προς τα πάνω (από δυτικά προς ανατολικά) και πάλι με εξαιρετική δυσκολία.

Οποιαδήποτε απόπειρα πρόσβασης από άλλο σημείο και κυρίως από την περιοχή του επαρχιακού δρόμου, με τον οποίο γειτνιάζει ο καταρράκτης είναι αδύνατη, αφού δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδες μονοπάτι και επικίνδυνη για όποιον δεν έχει ειδική εμπειρία σε αναρριχήσεις.

Για λίγες μέρες ακόμα και μέχρι να φουντώσουν τα φυλλώματα των πλατανιών ο καταρράκτης είναι ορατός και από τον επαρχιακό δρόμο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια