Η κυβέρνηση υπονομεύει το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου (βίντεο)

Η αμηχανία και η δυσανεξία της κυβέρνησης ως προς μεταφορικό ισοδύναμο είναι προφανής, επεσήμανε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στην Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κωδικοποίηση διατάξεων που αφορούν την νησιωτική πολιτική.

Η Ν.Δ., πρόσθεσε, σύρθηκε να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν συνάδει με τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της, λόγω της αποδοχής του μέτρου από τους νησιώτες. Όμως, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, επιχειρεί να απομειώσει το μέτρο, κάτι που φανερώνεται από τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών προς τους δικαιούχους και την άρνησή της να επεκτείνει τις προβλέψεις του, όπως σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε άλλες κατηγορίες κατοίκων και δραστηριοτήτων.

Ως προς το νομοσχέδιο, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε εισαγωγικά κάποιες παρατηρήσεις για τις πολλαπλές διακινδυνεύσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, από την κλιματική αλλαγή ως την συμμετοχή στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι οποίες αποτυπώνονται και στη χαμηλή θέση που καταλαμβάνουν οι νησιωτικές περιφέρειες σε μια σειρά δεικτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται καν τη στρατηγική διάσταση που πρέπει να έχει η νησιωτική πολιτική, όπως φανερώνεται από το τι (δεν) προβλέπει το «Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για όλες αυτές τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές προκλήσεις της νησιωτικότητας.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι δεδομένου του πανθομολογούμενου προβλήματος πολυνομίας και κακονομίας της χώρας η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ως συγκέντρωση, εκκαθάριση και ταξινόμηση συναφών διατάξεων, εν προκειμένω όσον αφορά την νησιωτική πολιτική είναι προφανώς επιθυμητή. Παρ’ όλα αυτά, ο σχολιασμός των πεπραγμένων του υπουργείου σε αυτό το πεδίο είναι αναγκαίος, τόνισε.

Αναφορικά με την «θαλάσσια πολιτική», πεδίο που αποτελεί το πρώτο μέρος της κωδικοποίησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηλίτευσε την απουσία οποιασδήποτε ενέργειας ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πομπωδώς σύστησε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο με το νόμο 4770. Ούτε καν η έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων δεν έχει γίνει, τόνισε, κάτι που δικαιώνει την γενικότερη κριτική περί «πυροτεχνημάτων» που έχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Ακόμα και εκεί που υπήρξε φαινομενικά κάποια κινητικότητα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Πλακιωτάκη για την περίοδο 2021-2027, “βγάζει μάτι ότι τα 2/3 του συνολικού ποσού κατευθύνονται σε συγκεκριμένα ακτοπλοϊκά και εφοπλιστικά συμφέροντα”, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια