Η λύση του υδρευτικού προβλήματος της Βολισσού (Νο2)

Του Γιάννη Μακριδάκη

Με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Μυριαγκος βλέπει κανείς πεντακάθαρα ότι το πρόβλημα ύδρευσης της Βολισσού έχει το αίτιο που ανέφερα σε άρθρο μου προ ημερών κ αυτό δεν είναι άλλο από την υπερκατανάλωση που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη οικιστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού.
Ο κ. Μυριαγκος επισημαίνει ότι στη Βολισσό λειτουργούν 4 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΧ, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη για το χωριό απίστευτη ποσότητα των 1000 κυβικών νερού την ημέρα, τη στιγμή που όλος ο κάμπος της Βολισσού έχει πηγάδια και τη στιγμή που τα Νένητα των 1.200 κατοίκων χρειάζονται μόνον 500 κυβικά νερού ημερησίως.
Το πρόβλημα λοιπόν της Βολισσού είναι απολύτως οφθαλμοφανές και η λύση του είναι μια και μοναδική, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να μην εισβάλει μέσα η θάλασσα και μας καταστρέψει όλους, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Μυριαγκος.
Πρέπει άμεσα λοιπόν η ΔΕΥΑΧ να διακόψει όλες τις αρδευτικές παροχές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο ύδρευσης παράτυπα και δίνουν νερό σε παράνομα εξοχικά και τους κήπους τους, εξαντλώντας τον υδροφόρο ορίζοντα του Μαλαγκιωτη και στερώντας το πόσιμο νερό από το χωριό και τους κατοίκους και επισκέπτες του.
Η ανεξέλεγκτη και δίχως σχεδιασμό δόμηση και χρήση νερού στη Βολισσό πρέπει να τελειώσει αμέσως. Αλλιώς θα είναι για όλους μας πολύ αργά σε λίγο. Ιδίως για τους κατοίκους, τους αγρότες, τα περιβόλια και τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Οι ευθύνες της ΔΕΥΑΧ και του Τοπικού Συμβουλίου είναι μεγάλες και καλούνται αμέσως με γενναίες αποφάσεις να τις αναλάβουν πριν είναι πολύ αργά.