Η πολλή δημοσιότητα καίει

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Όταν επί τριήμερο απολάμβανε την δημοσιότητα, έστω και αρνητική, σε πανελλήνια κλίμακα όλα έβαιναν καλώς για τον μητροπολίτη Χίου, που πέραν των δηλώσεών του περί λαθρομεταναστών είπε και διάφορα άλλα για «κατεβασμένα παντελόνια» και για τους «σκουπιδιάρηδες» που τελούν γάμους.

Μάλιστα, όχι μόνον δεν επιχείρησε να τα διαψεύσει ή έστω κάτι να διευκρινίσει, αλλά – σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες – επέμενε ότι καλώς τα είπε, επαίρετο ότι είχε πει κι άλλα που δεν κατεγράφησαν, έδειχνε να μην τον ενοχλεί το παραμικρό από τα εις βάρος του σχόλια, ενώ την επομένη ημέρα έκανε και… αντεπίθεση, προκειμένου να τα… εμπεδώσουν εκείνοι που κάτι τους είχε διαφύγει ή δεν είχαν καταλάβει.

Και νόμιζε ότι αυτό θα κρατούσε επ΄ άπειρον, προσδοκώντας ότι θα κεφαλαιοποιήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχουν προκύψει από τον επί μακρόν εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Χίο.

Δεν υπολόγισε, όμως, τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις του, ακόμα και σε ανθρώπους που ουδεμία έχουν σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού ή διάκεινται ευνοϊκώς προς τον ίδιο και την Εκκλησία πολύ περισσότερο.

Αντέδρασαν σε τοπικό επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ (έστω και χλιαρά) και Λαϊκή Ενότητα (αλήθεια, πού είναι το ΚΚΕ;), ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης, τα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα και χιλιάδες πολίτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι αυτοί διείδαν ότι τέτοια χωριστικά και ρατσιστικά κηρύγματα ουδεμία προσφέρουν υπηρεσία είτε στο δύσκολο και δισεπίλυτο πρόβλημα του προσφυγικού, είτε στους Έλληνες πολίτες που υφίστανται επί χρόνια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε την τρίτη ημέρα (Παρασκευή) από την είδηση για αποστολή του πακέτου των δημοσιευμάτων στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διερευνήσουν αν ο κ. Μάρκος διέπραξε αξιόποινες πράξεις, ειδικότερα δε με τα όσα ανέφερε περί «λαθρομεταναστών».

Προφανώς, η είδηση αυτή – σε συνδυασμό με τις μαζικές αντιδράσεις και τα επικριτικά σχόλια που προκάλεσε – ήταν καταλυτικής σημασίας για να ανακρούσει πρύμναν ο μητροπολίτης ή όπως λέμε λαϊκά «να τα μαζέψει» και να προβεί (μετά από ένα τριήμερο) στις γνωστές… φιλολογικές διευκρινίσεις.

Και αναμένουμε ότι θα ακολουθήσει (άρχισε ήδη) ένα μπαράζ ανακοινώσεων ή πληροφοριών για το τι έπραξε η μητρόπολη Χίου και ο κ. Μάρκος το προηγούμενο διάστημα υπέρ των προσφύγων και μεταναστών στη Χίο. Και, πράγματι, κάτι έπραξε. Αλλά που έδωσε μια κλωτσιά και χύθηκε όλο το γάλα από την καρδάρα. Κι άντε να το μαζέψει, τώρα…

Υ.Γ. Βέβαια, για τα άλλα που είπε («κατεβασμένα παντελόνια», «σκουπιδιάρηδες») ούτε κουβέντα. Γιατί, άραγε; Μήπως, επειδή αυτά δεν προκαλούν εισαγγελική παρέμβαση;