«Η Προκυμαία» στη Χίο

Την εξαιρετική ταινία-ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Η Προκυμαία» (2022, 75’), προβάλλει την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στις18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου, στην πόλη της Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» (1-6/10) και με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος».

Η ταινία ζωντανεύει τον σπουδαίο πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί στη Σμύρνη πριν την καταστροφή της, το 1922. Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνών, λαών, γλωσσών και νοοτροπιών σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράμα όπως εκφράστηκε στην τέχνη, την καθημερινή ζωή, τις επιχειρήσεις, αντικατοπτρίστηκε και στην προκυμαία, το περίφημο QUAI της Σμύρνης. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου «Η Προκυμαία της Σμύρνης» (Εκδόσεις Καπόν).

Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η προβολή οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Απέναντι» που παρουσιάζεται έως τις 31/12/2023 στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Η είσοδος στην προβολή είναι δωρεάν.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια