
Η συμμετοχή των δήμων στις δομές υγείας προκαλεί αναταράξεις
Η κυβερνητική τροπολογία με την οποία μεταφέρεται ή κατά άλλους διευκολύνεται το σύστημα υγείας, με την πρόβλεψη συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, για επιχορήγηση δομών υγείας, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στη Χίο.
Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού – κατ΄ αρχήν – εκφράζει την θέση ότι η αποκλειστική ευθύνη εξασφάλισης των πολιτών σε θέματα υγείας βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία «εγγυάται την περίθαλψη του πληθυσμού», διευκρινίζει ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, καταλήγει η ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής «αγωνίζεται και θα αγωνίζεται πάντα για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία όλων των πολιτών και για την διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας».
Αντιθέτως, η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή «πρακτικά σημαίνει ότι η ευθύνη για τη λειτουργία νοσοκομείων, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μονάδων ψυχικής υγείας, μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην τοπική διοίκηση! Το ίδιο έγινε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές δομές με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα οι δημότες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην υγεία».
Καταγγέλλει δε ότι σταδιακά θα περάσουν στον δήμο όλες αυτές οι δομές και το κόστος, όσο θα μειώνεται η επιχορήγηση της αυτοδιοίκησης θα μετακυλίεται στους δημότες.
Καλεί δε το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του να ταχθεί υπέρ του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
