ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Το εξώδικο των «306» και… αλλοίμονο στους μωρόπιστους

Το εξώδικο των «306» και… αλλοίμονο στους μωρόπιστους

Ένα εξώδικο που υπογράφουν 306 κάτοικοι της πόλης της Χίου είδε τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι εργασίες ασφάλισης της περιμέτρου του καταυλισμού της Σούδας, αλλά – ούτε λίγο ούτε πολύ – να κλείσει πάραυτα ο καταυλισμός, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Προφανώς, ουδεμία διάθεση έχουμε να αντιδικήσουμε, αντιθέτως μάλιστα, με τους υπογράφοντες, ιδία με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της γειτνίασης με τον καταυλισμό και ζουν από πρώτο χέρι τα όποια προβλήματα προκύπτουν, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Κατανοούμε απολύτως την αγωνία τους και το ενδιαφέρον τους και βρισκόμαστε μαζί τους, προβάλλοντας το αίτημά τους να κλείσει ο καταυλισμός, να μεταφερθούν σε άλλο σημείο με καλύτερες, ανθρώπινες συνθήκες οι πρόσφυγες και μετανάστες και να αποδοθεί ο χώρος της Σούδας στους δημότες, είτε ως χώρος στάθμευσης που ήταν παλαιότερα, είτε ως χώρος αναψυχής.

Αυτό είναι το κεντρικό αίτημα, ανεξαρτήτως του τρόπου και του χρόνου που τούτο εκδηλώνεται, ιδία δε με τυχόν διαφωνίες μας ως προς την λογική των εξωδίκων ή και του περιεχομένου του, εν μέρει ή ακόμα και στο σύνολό του.

Στον αγώνα τον ειλικρινή των κατοίκων της περιοχής και ίσως των περισσοτέρων που υπογράφουν το εξώδικο απαιτείται η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση πολιτών και φορέων του νησιού, των μέσων ενημέρωσης της Χίου συμπεριλαμβανομένων.

Αντ΄ αυτών, όμως, παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια αποφυγής συγχρωτισμού, επικοινωνίας και συντονισμού με άλλους κοινωνικούς φορείς, που έχουν γνήσιες και ειλικρινείς αγωνίες για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και έναν συστηματικό αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης, που για ορισμένους εκ των πρωτεργατών δεν θεωρούνται «φιλικά».

Το αναφερόμενο εξώδικο των «306» ουδέποτε έφτασε στον astraparis.gr, όπως και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Χίου. Και δεν έφτασε συνειδητά από εκείνους που το συνέταξαν, το διαχειρίσθηκαν και το διακίνησαν.

Δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί είναι οι ίδιοι που ακολουθούν την ίδια τακτική και στην επιτροπή των ανωνύμων, την λεγόμενη «παγχιακή επιτροπή αγώνα».

Προφανώς, δεν θέλουν δημοσιότητα που να στέκεται κριτικά. Διαφορετικά, δεν εξηγείται η στάση τους και η συμπεριφορά τους. Δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ότι με πρόσχημα το προσφυγικό προσπαθούν να ποδηγετήσουν και να κατευθύνουν τις αγωνίες καλοπροαίρετων συμπολιτών μας σε κατευθύνσεις άλλες, που όχι μόνον δεν είναι σαφείς, αλλά δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ακόμα και σε ανθρώπους που από την αρχή είχαν συμπαραταχθεί μαζί τους.

Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα της αντικειμενικής ενημέρωσης, χωρίς να υπολογίζουμε τους αποκλεισμούς και την παραπληροφόρηση που περισσεύει. Θα είμαστε κοντά σε όλους τους καλόπιστους και καλοπροαίρετους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις, με κεντρικό στόχο πώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό θα έχει τις λιγότερο δυνατόν επιπτώσεις στην κοινωνία της Χίου, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στο νησί μας.

Μοιραστείτε το:
  • rss