Ισχυρή πολιτική βούληση για προστασία του κάμπου της Χίου

Ισχυρή πολιτική βούληση για την προστασία του κάμπου της Χίου ανεδείχθη στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τον δήμο Χίου, το πρωί του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Βαρβασίου.

Όλες οι ομιλίες των πολιτικών στελεχών συνέκλιναν σε αυτήν την κατεύθυνση, αν και το θέμα ξεκίνησε από αλλού, την φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, κάτι που φυσικά εξακολουθεί να κυριαρχεί στο μυαλό της πλειονότητας των Καμπούσων, αλά και γενικότερα.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης μίλησε για βελτίωση και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του Κάμπου και ενίσχυσης του παραγωγικού τομέα του, χωρίς να φτάσουμε στη υπερεκμετάλλευση, εννοώντας τον τουρισμό, ενώ ξόρκισε την οικοπεδοποίηση της περιοχής, κάτι που προφανώς έχουν κάποιοι στο μυαλό τους. Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της φορολόγησης τόνισε την ανάγκη διερεύνησης, ώστε να είναι δίκαιη, προς την κατεύθυνση αλλαγών στον πολεοδομικό σχεδιασμό ή ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Στην ίδια κατεύθυνση για τη προστασία της περιοχής κινήθηκε και η ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για αναστηλώσεις και αγορών για την αγροτική παραγωγή, ενώ πρότεινε και την δημιουργία ενός cluster, για την συνολική διαχείριση του τουριστικού προϊόντος του Κάμπου.

Επτά προτάσεις από την Χριστιάνα Καλογήρου

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου κατέθεσε επτά προτάσεις στην δημόσια συζήτηση για τη προστασία του Κάμπου και συγκεκριμένα:

1. Τον σχεδιασμό ενός πλαισίου τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα εφαρμοστεί με την εξασφάλιση πόρων.

2. Την εφαρμογή μιας πολιτικής χωρικού σχεδιασμού που θα επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο της περιοχής.

3. Την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων διαχείρισης υδάτων.

4. Την χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων ανάπλασης μικρής κλίμακας (οδοποιία, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια).

5. Την στήριξη του τοπικού πληθυσμού με νομοθέτηση ειδικού θεσμικού πλαισίου (π.χ. για θέματα φορολογίας).

6. Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την ανάπλαση των ελευθέρων χώρων και αναξιοποίητων περιουσιακών στοιχείων.

7. Την συγκρότηση μιας επιστημονικής ομάδας, που θα παρέχει διαρκή υποστήριξη στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Βουρνούς: Ο Κάμπος να είναι περιοχή για να μένουν οι Καμπούσοι

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου προστασίας που θα αφορά και τους ανθρώπους επεσήμανε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στον Κάμπο πρέπει να μένουν οι άνθρωποι κι όχι να μένουν στην πόλη και να επιστρέφουν στην περιοχή οι ίδιοι ή οι εργάτες για εργασία και μόνον.

Η προστασία της περιοχής πρόσθεσε ο κ. Βουρνούς, δεν μπορεί να αφορά μόνον τα κτίρια, αλλά και τις καλλιέργειες, τις χρήσεις γης και τους ανθρώπους. Να δοθεί βάρος στις καλλιέργειες και στην ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, να μπορούν οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή με την περιοχή, αλλά να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ζουν εκεί άνθρωποι.

Την σύμπνοια για την προστασία του Κάμπου επεσήμανε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) κα Λυδία Καρρά, τονίζοντας ότι με αυτήν την προϋπόθεση σίγουρα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Χίου της ΕΛΛΕΤ κ. Βασίλης Μπάλλας επεσήμανε την ανάγκη παροχής κινήτρων σε όσους μένουν στην περιοχή του Κάμπου.

Εισηγήσεις σε επιμέρους ζητήματα αναπτύχθηκαν από εκπροσώπους φορέων της Χίου και του Κάμπου ειδικότερα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ