Και εγένετο η αρχή για περισσότερο φως

Σε κακή κατάσταση έως πλήρως κατεστραμμένα είναι ποσοστό 93% των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού στον δήμο της Χίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην ποιότητα του δημοτικού φωτισμού και στο κόστος για την κατανάλωση ενέργειας που επιβαρύνεται ο δήμος Χίου και κατ΄ επέκταση οι δημότες του.

Συγκεκριμένα, σε κακή κατάσταση είναι 9.039 φωτιστικά σώματα, μερικώς κατεστραμμένα 7.987 και πλήρως κατεστραμμένα 275, ενώ σε καλή κατάσταση είναι 217 φωτιστικά σώματα και σε μέτρια 1068.

Για την σταδιακή ανατροπή αυτής της κακής κατάστασης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως – στην συνεδρίαση της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου 2019 – την αντικατάσταση συνολικά περίπου 2.000 φωτιστικών σωμάτων (1562 σε στύλους της ΔΕΗ και 361 σε διακοσμητικού στύλους του δήμου Χίου), καθώς και την αγορά 8.500 λαμπτήρων τύπου led, με ένα συνολικό κόστος προϋπολογισμού 1.120.000 ευρώ.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί (με την διαδικασία του διαχρονικού διατάκτη) από πίστωση 500.000 ευρώ που ήδη υπάρχει στον προϋπολογισμό και 620.000 από τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς.

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνει παρέμβαση είναι κατά κύριο λόγο στην πόλη (κάθε κύρια οδός) και σε διάφορες γειτονιές της (Καστέλλο, Φραγκομαχαλάς, Κοφινάς, Τουρλωτή, Βαρβάσι), στον παραλιακό του αεροδρομίου, ΔΕΗ έως τα Θυμιανά, σε διάφορα σημεία χωριών, όπως το Πυργί, η Βολισσός, τα Καρδάμυλα και η Καλλιμασιά. Θα ενταχθούν, επίσης, περιοχές των Καμποχώρων και της Ομηρούπολης, όπως έγινε δεκτό από τον δήμαρχο μετά τις παρεμβάσεις των κ.κ. Στέλιου Καμπούρη και Μάρκου Σκούφαλου.

Παρουσιάζοντας το θέμα, ο αντιδήμαρχο κ. Γιώργος Καραμανής, περιέγραψε με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση και τόνισε ότι τα οφέλη θα είναι άμεσα και συγκεκριμένα μείωση κατανάλωσης 47% στα φωτιστικά και 35% στους λαμπτήρες, που μεταφράζεται στο ποσό των 70.000 ευρώ ετησίως.

Σημαντικό στοιχείο είναι, πρόσθεσε ο κ. Καραμανής, η σταδιακή κατάργηση των κατηγοριών των φωτιστικών σωμάτων, που από δεκάδες που είναι σήμερα θα μειωθούν στις 4, με σημαντικό όφελος στην τακτική συντήρησή τους.

Επιπλέον, κατέληξε θα σημειωθεί ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του οδοφωτισμού και τόνωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, πεζών και οδηγών.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια