Και επίσημα νέα παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο του 2021

Ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» του OPEN TV για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος επηρεάζεται από την αβεβαιότητα της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και για την καταβολή των αναδρομικών ενώ τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια μείωσης φόρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ότι οι αναστολές στις καταβολές παρατείνονται μέχρι την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι δύσκολο να χαραχτούν οικονομικές πολιτικές που θα έχουν χαρακτήρα μονιμότητας και δεν γνωρίζουμε ποια μέτρα θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι προτεραιότητα του κρατικού προϋπολογισμού είναι:

  1. Να μην περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης (3,5%)
  2. Να έχει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δηλαδή να περιοριστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  3. Να υπάρξουν μειώσεις φόρων όπου και αν είναι εφικτό

Για τις οικονομικές πολιτικές κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2020 ανέφερε ότι στόχος είναι να τονιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση της που θα περιλαμβάνει και τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Θα είναι συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.
  2. Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων: Δεν θα καταβληθούν στο τέλος του έτους αλλά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή αναστέλλονται έως και την 1η Απριλίου 2021. Θα καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%
  3. Συντάξεις: σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων το συντομότερο δυνατόν στους συνταξιούχους.
  4. Τραπεζικό σύστημα και δάνεια: Έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια σε 11,500 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και άλλα 4,000 δάνεια μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού
  5. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που πιθανότατα θα επεκταθούν όπως τα επιδόματα ανεργίας, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και οι αναστολές.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών μίλησε:

Για το αν εξετάζεται μείωση ενοικίων εξαιτίας της πανδημίας: Εξετάζουμε πολλούς τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα, υπάρχουν σκέψεις για

  • Επέκταση, σε κλάδους που είχαν μεγαλύτερο πλήγμα
  • Εθελοντική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή που θα ωφελήσει και τους δύο

Για τις αμυντικές δαπάνες: «Η βούληση της κυβέρνησης είναι να θωρακιστεί η άμυνα της χώρας, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και στον κρατικό προϋπολογισμό».

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες: «Εκτιμούμε πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021, υπό φυσιολογικές συνθήκες».

Για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας: «Θέλουμε ότι ισχύει για τη χωρα μας που είχε δημοσιονομικούς στόχους πριν την υγειονομική κρίσης να σχύσει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, Καταρτίζουμε τον προϋπολογισμό του 2021 με τη λογική ότι συνεχίσουν να μην υφίστανται δημοσιονομικοί στόχοι όσο η κάθε χώρα αντιμετωπίζει την κρίση του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της. Οι πρώτες σκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να υπάρχει αυτή η δημοσιονομική χαλαρότητα όσο τ ΑΕΠ δεν προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μοιράζει πόρους δεξιά και αριστερά από αφού υπάρχουν περιορισμοί».

πηγή: ethnos.gr