Και η ΠΟΕ ΟΤΑ κατά Κάρμαντζη για τις «ενοικιάσεις» εργαζομένων και τον ΑΟΤΑ

Στο πλευρό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χίου, που βάλλεται από την δημοτική αρχή για την αντίθεσή της στα σχέδια «ενοικίασης» εργαζομένων από αναπτυξιακούς οργανισμούς άλλων δήμων τάσσεται με ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ κατηγορεί την δημοτική αρχή ότι «συμπεριφέρεται σαν να είναι εκπρόσωπος των ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων που θέλουν να εισβάλουν και να αλώσουν ολόκληρες υπηρεσίες» και δηλώνει ότι «είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης». Αναλυτικά:

«Η δημοτική αρχή Χίου φαίνεται πώς αντιλαμβάνεται τον δήμο ως «τσιφλίκι» της και συμπεριφέρεται σαν να είναι εκπρόσωπος των ιδιωτικών και εργολαβικών συμφερόντων που θέλουν να εισβάλουν και να αλώσουν ολόκληρες υπηρεσίες. Με τερτίπια και μεθοδεύσεις, τύπου σύστασης «αναπτυξιακού οργανισμού» και «ενοικίασης» εργαζομένων, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα εξυπηρετούν τους ολίγους σε βάρος των πολλών. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει ως απαράδεκτη και εκβιαστική την τακτική της δημοτικής αρχής και την καλεί να αλλάξει ρότα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ξεπούλημα των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του δήμου Χίου.

Με έγγραφο του ο γενικός γραμματέας του δήμου Χίου, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του, τώρα… διαπίστωσε την σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι πώς σκόπιμα άφησε η δημοτική αρχή τις υπηρεσίες να ερημώσουν από εργαζόμενους για να μπορέσει στη συνέχεια να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της, που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα τους σε ιδιώτες. Δεν ζήτησε, όπως έπρεπε, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν διεκδίκησε κονδύλια για να στελεχωθούν με εργαζόμενους οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες δωρεάν.

Το θράσος λοιπόν και η εκβιαστική πρακτική της δημοτικής αρχής Χίου δεν έχουν όρια. Ενημέρωσε επί της ουσίας τους εργαζόμενους πώς θα προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με κάποιον «αναπτυξιακό οργανισμό» άλλων δήμων, για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω της νέας τακτικής της «ενοικίασης». Πού τα έχει δει γραμμένα αυτά; Είναι τόσο μεγάλη η… υποχρέωση που έχει στα ιδιωτικά συμφέροντα και «καίγεται» να ξεπουλήσει τις υπηρεσίες του δήμου και μάλιστα άρον άρον; Είναι ερωτήματα που προκύπτουν από τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και στα οποία οφείλει να δώσει απάντηση.

Η ωμή πρακτική της δημοτικής αρχής υπέρ των ιδιωτών απεικονίζεται και στην καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χίου Γιάννη Δεληγιάννη, ο οποίος είπε ότι προ ημερών ο προϊστάμενός του του μετέφερε την επιθυμία του δημάρχου να κλείσει το τμήμα πληροφορικής και να το αναλάβουν ιδιώτες. Οι δύο υπάλληλοι που απέμειναν στο εν λόγω τμήμα καταβάλουν φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετούν από το δημοτικό συμβούλιο και τα ΚΕΠ, μέχρι και τα περιφερειακά ιατρεία. Μάταιη, όμως, η προσπάθειά τους, αφού το… έγκλημα φαίνεται πώς ήταν προμελετημένο.  

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θυμίζει στην δημοτική αρχή Χίου ότι η μοναδική προσπάθεια «ενοικίασης» εργαζομένων από «αναπτυξιακό οργανισμό ΟΤΑ» έγινε στον δήμο Χερσονήσου Κρήτης για τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και κρίθηκε παράνομη τόσο από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην 2η υπηρεσία επιτρόπου περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όσο και από το 7ο (VII) τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ΄ αριθμ.: 917/2021 απόφασή του, κατόπιν δυναμικής νομικής παρέμβασης – προσφυγής και στα δύο επίπεδα από την Ομοσπονδία.

Επισημαίνει, επίσης, πώς άθλιες μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Χίου βρίσκουν και θα βρίσκουν πάντα απέναντι τους εργαζόμενους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σχόλια