Και με αντιγριπική δράση η μαστίχα

Τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί η μαστίχα ως φάρμακο με θεραπευτική δράση ενάντια και στον ιό της γρίπης(ΙΑV) αλλά και σε άλλους σοβαρότερους ιούς αναδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, στο microbiologyresearch.org. 

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Κορέας, και στην οποία συμμετείχαν  1 πανεπιστήμιο της Αμερικής και 5 της Κορέας, αποδεικνύει ότι η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του, άρα και τη μετάδοση του ιού.

Οι επιστήμονες καταδεικνύουν ότι η μαστίχα Χίου μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση σε ποντίκια μολυσμένα με IAV!

Και τα ευχάριστα αποτελέσματα δεν σταματούν σε αυτό, αφού οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μελέτη αυτή δείχνει ότι η δράση της μαστίχας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους ιούς ενδεχόμενα και ποιο σοβαρούς όπως π.χ. και ο covid 19.

 

Αυτά αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο της μελέτης:

Το chios mastic gum (CMG), μια ρητίνη του μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus var. chia), έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλαπλών διαταραχών που προκαλούνται από γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και βακτηριακές λοιμώξεις για περισσότερα από 2500 χρόνια.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την αντιική δραστηριότητα του CMG. Το CMG είναι γνωστό ότι επηρεάζει πολλαπλές κυτταρικές διεργασίες όπως πολλαπλασιασμό κυττάρων, διαφοροποίηση και απόπτωση.

Καθώς η αντιγραφή του ιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κυτταρικό μεταβολισμό του ξενιστή, είναι πιθανό το CMG να ρυθμίζει τη μολυσματικότητα του ιού. Επομένως, σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήσαμε τις δυνατότητες του CMG ως αντιιικό φάρμακο για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης Α (IAV).

Η θεραπεία με CMG μείωσε δραματικά το κυτταροπαθογόνο αποτέλεσμα και την παραγωγή RNA, πρωτεϊνών και μολυσματικών σωματιδίων του IAV. Είναι ενδιαφέρον ότι η CMG παρενέβη στο αρχικό στάδιο του κύκλου ζωής του ιού μετά την προσκόλληση στον ιό.

Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση CMG βελτίωσε σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα σε ποντικούς μολυσμένους με IAV.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το CMG εμφανίζει μια ισχυρή αντι-ΙΑν δραστικότητα παρεμποδίζοντας το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού. Έτσι, το μαστίχιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ένας νέος θεραπευτικός παράγοντας κατά της μόλυνσης IAV..

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση της μαστίχας στη φαρμακευτική είναι απεριόριστες όπως αποδεικνύουν  η μια μετά την άλλη οι κλινικές μελέτες εντός και εκτός συνόρων. Αν και δυστυχώς μάλλον οι εκτός συνόρων μέχρι στιγμής φαίνεται να αναγνωρίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες της μαστίχας, αφού η ΕΜΧ εξακολουθεί να παλεύει μόνη της χωρίς καμιά κρατική στήριξη, ούτε καν σε ερευνητικό επίπεδο.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια